Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Twitter: Världsledare har speciell status – Trumps konto kommer inte att raderas

Från 2018
Uppdaterad 06.01.2018 06:48.
Twitters logo utanför kontoret.
Bild: John G. Mabanglo / EPA

Efter Trumps twittrade om att han har en större kärnvapenknapp än Nordkorea har det höjts röster om att Twitter borde radera presidentens konto. Företaget svarar nu att världsledare har en speciell status på plattformen.

– Att blocka en världsledare från Twitter eller ta bort deras kontroversiella tweets skulle dölja viktig information som människor bör kunna se och debattera, skriver Twitter i ett uttalande.

Vidare skriver företaget att en sådan censurering inte skulle tysta ledaren men nog hämma diskussionen kring personens ord och agerande.

Företaget nämner inte president Donald Trump vid namn utan talar om ”politiska aktörer och världsledare”.

Kritiker anser att Trump bryter mot Twitters regler

Debatten om Trumps twitterkonto blossade upp igen efter att presidenten i tisdags twittrade att han har en ”mycket större och starkare” kärnvapenknapp än Nordkoreas ledare Kim Jong.Un.

Kritikerna menar att Trumps twittrande är en fara för världsfreden och strider mot Twitters förbud gällande hot om våld.

Twitter har redan tidigare uppgett att en tweets nyhetsvärde inverkar på ifall den plockas bort eller inte.

Trots att Twitter meddelat att de inte har för avsikt att radera Trumps konto, uppger företaget att det nog opartiskt granskar världsledares konton och upprätthåller reglerna.

Företaget vidhåller att ingen enskild person påverkar sådana beslut.

Vita huset har än så länge inte kommenterat Twitters uttalande.

Facebook har raderat konton

En annan jätte bland sociala medier – Facebook – fattade i december beslutet att radera Tjetjeniens president Ramzan Kadyrovs konto från plattformen.

Avstängningen motiverades med att USA infört ekonomiska sanktioner mot Kadyrov.

Beslutet har ändå ifrågasatts eftersom många andra personer på USA:s sanktionslista fortfarande är aktiva på plattformen, bland andra Venezuelas president Nicolás Maduro och Syriens president Bashar al-Assad.

Källor: Reuters, The Guardian

Diskussion om artikeln