Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hästar och bilar passar inte i skidspår i Jakobstad

Från 2018
Inga hästar, hundar, bilar eller motorcyklar är tillåtna i skidspåret
Bild: Yle/Kjell Vikman

Naturstigen i Jakobstad kan sommartid användas av flera olika typer av motionärer men vintertid gäller enbart skidåkning. Det här respekteras inte av alla och det leder till problem med underhållet av skidspåren.

Spåren upprätthålls av staden men talkojobbare från IF Brahe deltar också i arbetet och de vill gärna slippa hästar och hundar i skidspåren för att inte tala om motorcyklar och bilar.

Det här är ett årligt återkommande problem, de som inte borde röra sig i skidspåren gör det ändå. Folk rastar sina hundar och går längs skidspåren, naturstigen används som ridstig, till och med motorcyklar och bilar har kört längs spåren.

Yngve Sandström och Håkan Holmqvist från IF Brahe
Bildtext Yngve Sandström och Håkan Holmqvist från IF Brahe.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Råkar man en hundägare längs skidspåret anser de att de har samma rättigheter att röra sig i skidspåret som skidåkarna. Sommartid kan man däremot gå med hunden längs naturstigen, säger Yngve Sandström som är viceordförande i IF Brahe och en av talkoarbetarna.

Vad kan man göra åt problemet?

Förbudsskyltar är uppsatta men det är tydligen så att många struntar i dem och fortsätter sitt beteende som förr.

- Folk borde tänka efter men de säger att de inte visste, man hänvisar till allemansrätten, säger Håkan Holmqvist som är ordförande för IF Brahe.

- Folk intar en försvarsställning och säger att det är stadens spår och som skattebetalare har jag rätt att röra mig hur jag vill längs naturstigen även vintertid.

Diskussion om artikeln