Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Författaren tror att hans bok kommer att fälla Trump - Trump anser sig vara ett stabilt geni

Från 2018
Uppdaterad 06.01.2018 16:06.
Michael Wolffs bok "Fire and Fury" i en bokhandel i Decatur, Georgia. 5.1.2018.
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Författaren till boken "Fire and Fury", om USA:s president Donald Trump och hans första år vid makten, är övertygad om att boken kommer att leda till Trumps fall. Trump själv vill övertyga sin twitterpublik om att han är ett mycket stabilt geni.

- Jag tror att en av de intressanta följderna av boken så här långt är en väldigt tydlig kejsaren-har-inga-kläder-effekt, sade författaren och journalisten Michael Wolff till BBC Radio på lördagen.

- Plötsligt säger folk överallt att "Herregud, det är sant, han har inga kläder", fortsatte Wolff.

Enligt Wolff kommer den insikten att leda till Trumps fall.

Författaren och journalisten Michael Wolff har tidigare bland annat skrivit en bok om mediemogulen Rupert Murdoch.
Bildtext Författaren och journalisten Michael Wolff har tidigare bland annat skrivit en bok om mediemogulen Rupert Murdoch.
Bild: AFP / Lehtikuva

Boken "Fire and Fury: Inside the Trump White House" ger en uppfattning om att allt fler av Trumps medarbetare har insett att han är mentalt oförmögen att sköta sitt jobb.

Tillerson ifrågasätter inte Trumps mentala lämplighet

USA:s utrikesminister Rex Tillerson gav på fredag kväll en lång intervju till CNN om amerikansk utrikespolitik och eventuella meningsskiljaktigheter med Trump gällande utrikespolitiken.

Intervjun avslutas med frågor som väckts av boken "Fire and Fury".

Tillerson förnekar att Trump skulle vara totalt oinsatt i och ointresserad av viktiga utrikespolitiska frågor.

Tillerson ifrågasätter inte heller Trumps mentala lämplighet för presidentjobbet.

- Jag har aldrig ifrågasatt hans mentala lämplighet. Jag har ingen anledning att ifrågasätta den. Min relation till honom är en relation i utveckling, och jag påminner människor om och jag tror att det är väl känt att han och jag inte kände varandra innan han bad mig ställa upp som utrikesminister, säger Tillerson.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson 30.11.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Tillerson fortsätter med att förklara hur det är en del av hans jobb att lära sig förstå Trump.

- Vi har olika ledarskapsstilar. Hur jag fattar beslut, hur jag behandlar information. Jag måste lära mig hur han inhämtar information, behandlar den och fattar beslut, och det är mitt ansvar. Jag är här för att tjäna presidenten, så jag måste använda mycket tid för att förstå hur jag bäst kan kommunicera med honom, så att jag kan tjäna hans behov av information, förklarar Tillerson för CNN.

I intervjun avvisar Tillerson ryktena om att han snart kommer att få gå och ersättas av någon annan på utrikesministerposten.

Trump twittrar vidare om Wolff och Banon

Samtidigt som Tillerson intervjuades av CNN fortsatte Trump att rasa över Wolff, Wolffs bok och en av Wolffs viktigaste källor, Trumps tidigare strategischef Steve Bannon.

"Michael Wolff är en fullständig nolla som hittade på historier för att sälja den här verkligt tråkiga och osanna boken. Han utnyttjade Slarvige Steve Bannon som grät när han fick sparken och tiggde om att få behålla sitt jobb. Nu har Slarvige Steve dumpats som en hund av nästan alla", twittrade Trump.

Han hänvisar till att Steve Bannon bland annat övergivits av en av sina viktigaste finansiärer, familjen Mercer, som är delägare i den högerextrema sajten Breitbart News.

Trump och republikanerna på strategimöte

Under det här veckoslutet borde Trump har mindre tid för Twitter och golf än många andra veckoslut.

Trump, hans ministrar, ledande republikaner i kongressen samt Trumps rådgivare och ledande tjänstemän har samlats i Camp David, den amerikanske presidentens officiella fritidsresidens cirka 100 kilometer nordväst om Washington DC.

President Trump lämnade Vita Huset på fredag eftermiddag för att flyga till Camp David för strategimötet med republikanska ledare.
Bildtext President Trump lämnade Vita Huset på fredag eftermiddag för att flyga till Camp David för strategimötet med republikanska ledare.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Mötet börjar på lördag förmiddag lokal tid och ska handla om republikaneras prioriteringar under 2018.

Trump valde ändå att inleda sin lördag morgon med en twitterstorm.

Ett av hans twittermeddelanden hänvisade till boken "Fire and Fury" och Trump försäkrade att han inte bara är mentalt ytterst stabil, utan också borde anses vara ett geni efter allt han har åstadkommit.

- De facto har mina två största tillgångar hela mitt liv varit min mentala stabilitet och att jag, liksom, är verkligen smart. Oärliga Hillary Clinton försökte också spela de här korten hårt och som alla vet gick hon upp i lågor, skriver Trump.

- Jag gick från MYCKET framgångsrik affärsman till TV-stjärna till USA:s president (på första försöket). Jag tror att det inte bara kvalificerar mig som smart, utan genialisk för den delen ... ett mycket stabilt geni, tillägger Trump.

Vad ska republikanerna satsa på inför mellanårsvalet?

Trump kommer att få användning för sina bästa egenskaper under strategimötet i Camp David.

Republikanerna, under ledning av president Trump, väntas diskutera budgetfrågor, infrastruktursatsningar, invandringen, finansieringen av muren mot Mexiko och välfärdsreformer bland annat.

Det gäller att göra upp en färdplan inför mellanårsvalet i november. Man vill gärna skörda någon ny politisk seger, efter att den stora skattereformen godkändes i december.

Källor: AP, Reuters, CNN, BBC, Twitter

Artikeln uppdaterades med fler av Donald Trumps uttalanden på twitter klockan 15:13

Diskussion om artikeln