Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny pallplats för Pärmäkoski i touren – Östberg rasade ihop totalt i masstarten

Från 2018
Uppdaterad 06.01.2018 18:45.
Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski spurtade hem en andraplats.
Bild: Lehtikuva

Den norska tätduon har stuckit iväg, men på den näst sista etappen i Tour de Ski gav Krista Pärmäkoski ett fint formbesked. Finländskan tog andra raka pallplatsen i touren.

Årets Tour de Ski har utvecklat sig till en helnorsk uppgörelse om totalsegern. Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng kommer att göra upp om titeln i morgondagens slalomklättring.

I dag var det länge samma visa som tidigare. På 10 kilometer klassiskt med masstart såg de två norskorna ut att göra upp om etappsegern.

Kilometer för kilometer sprack fältet upp, men efter tre av fyra körda varv var Weng ensam. Norskan gick fram som en furie i spåret och lämnade landsmaninnan och resten av konkurrenterna bakom sig.

Sista varvet mardröm för Östberg

Weng tryckte sig fram till en solklar seger och har nu ett kanonläge att vinna touren. Hon är normalt en bättre klättrare än Östberg och avståndet mellan norskorna är nu nere i ett par sekunder.

Det sista varvet blev nämligen en mardröm för Östberg. Hon rasade ihop totalt på bakhala skidor – och då tog Krista Pärmäkoski över andraplatsen i loppet.

Pärmäkoski hade inget att säga till om i segerkampen, men finländskan var näst snabbast för dagen och gav ett fint formbesked.

Pärmäkoski hade fint glid och lyckades spurta ner Teresa Stadlober på upploppet. Andraplatsen är finländskans andra pallplats under touren.

Pärmäkoski ny totaltrea

Tack vare dagens insats lyfter Pärmäkoski till tredjeplatsen i totalsammandraget. Hennes avstånd till norskorna är drygt en och en halv minut, bakåt är det tio sekunder till Jessica Diggins.

Kerttu Niskanen är sexa i totalen – och blev också sexa i dag. Niskanen tvingades släppa tätklungan efter halva loppet i Val di Fiemme och fick slita på egen hand.

Aina-Kaisa Saarinen slutade tolfte i dagens masstart. Hon är sjuttonde totalt inför morgondagens jaktstart i fristil.

Resultat, 10 km (d):

1) Heidi Weng, Norge 29.07,9
2) Krista Pärmäkoski, Finland + 7,6
3) Teresa Stadlober, Österrike + 8,6
4) Jessica Diggins, USA + 23,6
5) Ingvild Flugstad Östberg, Norge + 35,2
6) Kerttu Niskanen, Finland + 45,4
---
12) Aino-Kaisa Saarinen, Finland + 1.31,2

Ställningen i Tour de Ski:

1) Ingvild Flugstad Östberg, Norge 1.48.43,2
2) Heidi Weng, Norge + 1,8
3) Krista Pärmäkoski, Finland + 1.33,5
4) Jessica Diggins, USA + 1.43,1
5) Teresa Stadlober, Österrike + 2.29,9
6) Kerttu Niskanen, Finland + 2.49,2
---
17) Aino-Kaisa Saarinen, Finland + 6.15,2

Diskussion om artikeln