Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Östberg slocknade – skyller på sig själv: ”Sa ord som inte ska sägas i tv”

Från 2018
Uppdaterad 06.01.2018 18:45.
Ingvild Flugstad Östberg.
Bildtext Ingvild Flugstad Östberg kämpade med sig själv och dåligt fäste i Val di Fiemme.
Bild: EPA

Allt talar för Heidi Weng i Tour de Ski – efter att Ingvild Flugstad Östberg klappade igenom i masstarten. "Jag har noll procents chans", säger Östberg.

Heidi Weng fick revansch. En gruvlig sådan.

Efter den ödesdigra vurpan på upploppet i samband med fristilsmasstarten i Oberstdorf var Weng en klar vinnare i dagens näst sista etapp av Tour de Ski.

– Jag var väldigt sliten i dag, men jag hade en stor revanschlust efter Oberstdorf. Det kan ha varit det värsta jag har varit med om. I dag höll jag hela vägen. Jag hade mycket mjölksyra i kroppen och säkrade i sista utförsbacken, säger Weng till Yle Urheilu.

Dagens vinst i all ära. Som grädde på moset skaffade sig Weng ett drömläge inför morgondagens avslutning av touren.

Gruvar sig för slalombacken

Tour de Ski avgörs i vanlig ordning med en jaktstart, där de sista kilometrarna går rakt uppför en slalombacke. Där ska Weng normalt vara mycket starkare än tourettan Ingvild Flugstad Östberg.

Därmed har Weng chansen att vinna touren för andra gången i följd.

– Det blir spännande. Jag gruvar mig, den där backen är tuff.

"Har noll procents chans"

En som lär känna revanschlust i morgon är Östberg. Hon slocknade i Val di Fiemme och tappade så gott som hela ledningen, som var knappt en minut stor före start.

Nu kommer de två norskorna att gå ut i princip samtidigt. Mardrömssituation för Östberg.

– Jag har noll procents chans, konstaterar Östberg enligt NRK.

– Det säger hon varje gång. Jag kan hålla med om att jag är favorit, men jag tvivlar på att Ingvild ger sig, säger Weng.

Heidi Weng.
Bildtext Heidi Weng knappade in hela försprånget i dagens masstart.
Bild: Lehtikuva

Östberg tittar bakåt

Dagens insats blev mycket medioker från Östbergs håll. När Weng ökade farten med ett drygt varv kvar att avverka tvingades Östberg släppa. Efter det tappade hon både placeringar och tid.

Det såg ut som att Östberg hade bakhalt, men norskan vill inte lägga hela skulden på utrustningen.

– Jag kämpade med mig själv och det gick ord genom huvudet som inte ska sägas i tv. Jag hade ont i kroppen och sekunderna gick upp i rök.

– Det svarade inte som jag ville. Det gör ont att svälja det nu.

Östberg säger krasst att det blir en kamp för att hålla undan för de som jagar henne längre bak. Krista Pärmäkoski ligger närmast bakom norskorna – en och en halv minut efter.

– Där ligger spänningen nu. Jag har en massa känslor just nu, men vi får glädja oss över Heidis seger en dag som den här, säger hon enligt VG.