Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiska prinsar fördes till fängelse efter protester mot minskade förmåner

Från 2018
Uppdaterad 06.01.2018 23:57.
Kronprins Mohammed bin Salman
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY

Myndigheterna i Saudiarabien har gripit elva prinsar, uppger landets allmänna åklagare. De har förts till fängelset Al-Hayer som ligger söder om huvudstaden Riyadh.

Orsaken till gripandet var att prinsarna hade samlats vid det kungliga palatset Qasr al-Hokm i Riyadh för att protestera mot minskningar i de förmåner som kungliga familjemedlemmar erhåller.

Prinsarna vägrade lämna området och blev därför gripna.

De fängslade prinsarna protesterade mot att kungliga familjemedlemmar nu måste betala sina egna vatten- och elräkningar. Staten har fattat ett beslut att inte längre betala den här typens räkningar.

De protesterade också mot en dödsdom mot en släkting.

Saudi Arabien - en toppexportör av olja - har infört reformer som bland annat innebär att den kungliga familjens förmåner naggas i kanten.

Avsikten är att klara av de sjunkande oljepriserna som har lett till budgetunderskott.

Mohammed bin Salman har setts som en progressiv, modern ledare. Han har bland annat hävt förbudet mot kvinnliga bilförare.

Han har också förespråkat en mer moderat version av islam.

(Reuters)

Prisbelönta saudiarabiska regissörer som Haifaa Al-Mansour (till höger) hoppas snart kunna visa sina filmer på biografer i sitt hemland. Hennes film Wajda är den första saudiarabiska filmen som har Oscar-nominerats

Saudiarabien häver 35 år gammalt bioförbud trots konservativt motstånd

En vattendelare i kungadömets kulturliv, enligt regeringen.

Diskussion om artikeln