Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pärmäkoski besviken – hade problem med kramp: ”Kunde inte svara”

Från 2018
Uppdaterad 07.01.2018 22:11.
Krista Pärmäkoski.
Bildtext Krista Pärmäkoski lade sig raklång i målområdet efter den sista touretappen.
Bild: Lehtikuva

Det blev ingen pallplats för Krista Pärmäkoski. I stället fick hon räkna in en ny fjärdeplats i Tour de Ski – en besvikelse. ”Jag är inte nöjd med det här”, säger hon.

När Jessica Diggins tryckte i en växel till i den blytunga klättringen i Tour de Ski-avslutningen var det klippt. Fjolårets tourtvåa Krista Pärmäkoski blev fyra i årets tävling.

När hon sammanfattar etapptävlingen är hon besviken.

– Jag är inte nöjd med det här. Jag har väl varit fyra flera gånger tidigare, säger hon till Yle Urheilu.

Närmare bestämt håvade finländskan in sin fjärde fjärdeplats.

– Jag försökte starta snabbt, men det var väntat att Jessica skulle hinna ikapp på det flacka partiet. Det var väldigt tungt för min del i backen och jag kunde inte svara.

Planen till OS klar

Pärmäkoski säger till STT att hon hade problem med vänsta benet. Det krampade där och det påverkade givetvis i den grymma slalombacken.

– Jag har haft liknande problem i vänstra sidan på tremilar.

Trots att slutresultatet blev en besvikelse var hon relativt nöjd med helheten. Dels fick hon med sig ett par pallplatser, dels kunde hon åka tävlingar efter sjukdomen vid jul.

– Om den inställda sprinten i Oberstdorf hade avgjorts, hade det kunnat ändra en del för mig. Det hade varit en bra tävling. Nu grämer det, men som tur kommer nya tävlingar.

Pärmäkoski planerar att åka FM i Vanda nästa vecka och världscupen i Planica veckan efter det. Sedan börjar hon fokusera allt mot OS i februari. Hennes första distans i Pyeongchang är skiathlonen den 10 februari.

Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen.
Bildtext Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen var rejält slitna efter avslutningen.
Bild: Lehtikuva

Niskanen åkte ensam

Näst bästa finländska var Kerttu Niskanen. Hon åkte i ett vakuum mellan striden om pallplatserna och resten.

Niskanen tog sig i mål som sexa och var betydligt nöjdare i dag än efter gårdagens tunga tävling i den klassiska masstarten.

– Det blev en kamp för mig själv, men det var bara att ta ett kliv i taget. Jag höll ingen hög fart, men känslan var normal för den här backen.

Hennes säsong fortsätter med FM i Vanda, men direkt efter målgång i Tour de Ski tittar hon redan framåt.

– Det här var inte säsongens huvudmål, tvärtom. Jag ville få en rad tävlingar så att formen stiger. Jag vill ännu mer, men jag känner mig inte ens så sliten som det har känts någon gång.

Saarinen siktar på OS

Aino-Kaisa Saarinen knep två placeringar under den sista etappen och slutade femtonde i touren. Hon tycker att tävlingarna gav svar.

– Det kom en del ljusglimtar och jag fick kvitto på att jag tar steg framåt. Nu blickar jag fram emot OS.

Småbarnsmamman medger att hon har lagt om både målsättningar och sätten för att ta sig till toppformen numera.

– Jag har ett annat perspektiv och förväntar mig inte vassa resultat varje helg. Jag vill vara i gott slag i OS. Jag vet att jag har gjort ett gott jobb inför säsongen och kommer steg för steg.

Diskussion om artikeln