Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Biografen i Kristinestad får nytt liv

Från 2018
En gammal tegelbyggnad i Kristinestad. Ovanför dörren står dux med stora bokstäver.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Länge var det osäkert om biografen i Kristinestad skulle få fortleva. Men slutligen bestämde sig filmentusiasten Sirkka Högnäs att ta över verksamheten.

- Jag tycker det är viktigt att vi har biograf här och jag hörde att ingen annan var intresserad. Så då bestämde jag mig att försöka, säger Högnäs.

Högnäs har hela livet varit intresserad av film och som tonåring åkte hon från hemorten Lahnajärvi till Helsingfors för att besöka biografen.

- Nästan varje veckoslut åkte jag dit med buss och det var 80 kilometer dit. Jag såg två filmer på samma gång eftersom det var lång väg. Men efter det blev det mindre då jag inte hade så mycket tid. Jag började studera och bilda familj.

En kvinna visar upp ett par DVD-fodral. Den ena innehåller filmen Shakespeare in love. Den andra tre stycken filmer av Alfred Hitchcock.
Bildtext Sirkka Högnäs visar upp några filmer ur den privata filmsamlingen.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Men nu har hon tid igen och i slutet av januari är det tänkt att hon ska börja driva verksamheten på Bio dux.

- Jag har ingen särskild hobby just nu och barnen har flyttat bort. Jag tycker det är jätteroligt att få ta upp det här gamla intresset och passionen som jag har haft.

Viktigt med biograf i staden

Kristinestadsborna är också glada över att någon fortsätter med verksamheten och de ser biografen som en viktig del av staden.

- Det är klart att det är viktigt. Nog måste det finnas en biograf på orten, även om jag inte går så mycket på bio, säger Inga Kankaanpää.

- Det är bra att det finns för ungdomar och äldre också som vill se på film, säger Kurt Ivars.

- All service är viktigt för Kristinestad och allt skulle måsta bibehållas så långt det bara är möjligt, konstaterar i sin tur Sabina Roos.

Roos säger att hon besöker biografen ungefär tio gånger om året och senast såg hon Okänd soldat.

- Om det är bra filmer så går man nog. Det ska nog vara nya och äldre filmer, men jag tror nog att sådana filmer som direkt kommer ut på marknaden måste också komma hit.

Ska försöka variera

Sirkka Högnäs är inte själv så förtjust i så kallade blockbusters, det vill säga filmer med stor budget och riktade till en stor publik. Men hon förstår realiteterna med att driva en biograf.

- Min tanke är att jag ska åtminstone försöka visa olika sorters filmer. Jag ska givetvis visa de filmer som folk vill se och som drar publik. Men också vill jag visa sådana filmer som jag själv skulle vilja se.

- Mina barn har redan sagt att de kan hjälpa mig välja sådana filmer som ungdomar tycker om. Jag är inte så insatt i sådant.

En hög med DVD-filmer ligger på ett bord.
Bildtext Familjen Högnäs filmsamling innehåller många filmer.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Och det märker man när man tar en titt i Sirkka Högnäs filmhylla. Där finns gamla klassiker som Monkey business med Marilyn Monroe och en samling med Tauno Palos filmer.

- Tauno Palo är en av de bästa finländska stjärnorna. Han är bra på alla sätt. Jag tittade mycket på hans filmer i tv när jag var barn och mina egna barn har också tyckt om Tauno Palo.

Som hennes favoritskådespelare nämner hon även Cary Grant och James Stewart, medan Howard Hawks och Alfred Hitchcock är favoriter bland regissörerna.

Men alltid faller inte ens favortiregissörernas filmer i smaken.

- Jag kommer ihåg när jag såg Psycho med en väninna i Salo och det var en ganska hemsk film. Det var inte min favorit av hans filmer.

- Jag tycker inte så mycket om skräckfilmer, men spännande får de gärna vara.

Får hjälp av föregångaren

Ännu har inte Högnäs hunnit desto mera bekanta sig med biografen och en av utmaningarna är att lära sig hur allt fungerar.

Men Tero Heino, som drev verksamheten i 20 år före Högnäs, har lovat hjälpa till.

- Tero Heino har lovat visa hur allt fungerar, inte skulle jag klara av det här utan Teros hjälp, konstaterar Högnäs.

- Den här början är ganska spännande och jag är lite nervös, men vi får se sedan hur det börjar löpa.

Diskussion om artikeln