Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt bottennapp av Finland – offensiva spelet under isen: "Stämmer inte alls"

Från 2018
Richard Sundberg i landslagströjan.
Bildtext Richard Sundberg blev utsedd till Finlands bäste spelare i bortamatchen mot Slovakien.
Bild: Lehtikuva

Absolut ingenting fungerar för Finlands handbollsherrar. I returmötet med Slovakien mäktade landslaget bara med att göra sexton mål och föll igen. ”Vi kan inte vara nöjda med det här”, säger Benny Broman till Yle Sporten.

Slovakien är ingen märkvärdig handbollsnation på herrsidan, men Finland lyckades trots det förlora två gånger om i VM-kvalet den här veckan.

Tidigare i veckan blev det stryk med 27–22 i Vanda. I dag fortsatte misären på slovakisk mark. Finland föll med 24–16 och står fortfarande utan seger i kvalet som avslutas nästa vecka.

– Vi kan inte vara nöjda med det här. Slovakien är ingen större nation på den här nivån. Men om vi gör sexton mål blir det nästan omöjligt att vinna. Vi måste se över det noggrant och sätta anfallsspelet i skick, säger Benny Broman till Yle Sporten.

Tålamodet saknas

Problem framåt har varit ett genomgående tema för landslaget i det här VM-kvalet. Som mest har det blivit tjugotre fullträffar – när laget kryssade borta mot Luxemburg.

I övrigt har det blivit klara förluster mot Slovakien och Ryssland.

Broman säger att tålamodet saknas när laget anfaller.

– Vi startade lugnt i dag och spelade som vi hade kommit överens om, men till slut hopade sig misstagen. Vi tog fel beslut, gjorde tekniska misstag och då straffade Slovakien oss i kontringarna. Det har vi inte råd med.

Benny Broman i landslagströjan.
Bildtext Benny Broman var inte nöjd med hur det såg ut framåt.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

"Måste få med oss vinster"

I dagens bortamatch saknades offensive stöttepelaren Nico Rönnberg som var sjuk. Hans frånvaro gjorde det inte enklare att hitta tajmingen.

– Vi tar inte rätt lägen och saknar tajming. Det stämmer inte alls. Vi kommer in fel och tar plats från varandra i stället för att ge plats. Då blir det svårt mot ett storvuxet försvar, säger Broman.

Finland avslutar VM-kvalet nästa vecka. Först kommer Luxemburg på besök till Vanda på torsdag, sedan väntar en jobbig bortamatch mot Ryssland i Kazan på lördag.

Broman understryker vikten av att spräcka nollan i vinstkolumnen i den sista hemmamatchen.

– Den ska vi bara vinna. Vi måste få med oss vinster för att få in självförtroende i det vi gör. Matchen mot Luxemburg är väldigt viktig för laget. Vi måste ladda om, göra saker rätt och fokusera på att besegra dem.

Resultat, VM-kval (grupp 1):

Slovakien–Finland 24–16 (12–8)
Finlands målskyttar: Max Granlund 6, Richard Sundberg 3, Fredrik Forss 3, Benjamin Helander 2, Anton Remy 1, Robin Sjöman 1.

Diskussion om artikeln