Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marjamäki träffade Osala – anfallaren hoppas ta bakvägen till OS-truppen

Från 2018
Oskar Osala.
Bildtext Oskar Osala är en nyckelspelare i Metallurg Magnitogorsk, men i Lejonen har det inte blivit någon speltid under säsongen.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Står bakdörren öppen till OS för Oskar Osala? Åtminstone pratade anfallaren med förbundskaptenen Lauri Marjamäki efter segern mot Jokerit. "Jag hoppas fortfarande på spel", säger Osala till Yle Sporten.

Tanken var ju att OS-turneringen i Pyeongchang skulle bli Oskar Osalas stora chans att spela i OS. Nu talar en hel del för att han inte får en plats i Lejonens trupp.

Osala har inte fått plats i någon av säsongens landslagsturneringar. Han har inte ens hört något från förbundskaptenen Lauri Marjamäki under hösten.

– Jag skulle gärna ha spelat, men jag har inte fått frågan. Det finns många spelare som har gjort det bra under hösten och vårt lag har haft det lite tungt. Det har säkert påverkat landslaget, säger Metallurg Magnitogorsk-anfallaren till Yle Sporten.

Hur sugen är du på OS?

– Jag är sugen. Jag hoppas fortfarande. OS är en stor dröm som jag har haft. Det är väl det och Stanley Cup som man drömmer om mest som spelare. Det skulle vara roligt att få chansen att vinna OS.

Oskar Osala.
Bildtext Oskar Osala spelade alla matcher i VM i våras.
Bild: Aleksi Alku / AOP/All Over Press

"Handlar inte om mig"

Under dagens KHL-match mellan Jokerit och Metallurg Magnitogorsk satt Lauri Marjamäki i Viasats tv-studio. Osala säger att han skulle träffa förbundskaptenen under kvällen.

– Jag vet inte vad han ska säga, men jag hoppas fortfarande. Läget är svåranalyserat, men Lauri vet vad han behöver till sitt lag. Oavsett beslut har jag full respekt för honom. Man kan bara titta på hans cv, han vet vad som krävs.

– Det här handlar inte om mig. Det handlar om Finlands landslag.

I våras spelade Osala i hockey-VM. Då tog sig Finland till semifinal – trots att laget var utskällt under stora delar av turneringen.

I motsats till den turneringen kommer inga NHL-spelare till OS, vilket Osala trodde skulle förbättra hans odds att få en plats i OS-truppen. Marjamäki offentliggör laget den 22 januari.

– OS är jätteviktigt, såklart. Om NHL-spelarna hade kommit, hade jag nog inte haft någon chans. Nu har jag tänkt att jag har en god chans och det finns väl en liten möjlighet fortfarande.

Lauri Marjamäki, VM 2017.
Bildtext Lauri Marjamäki tar ut OS-laget om några veckor.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Klubblaget har vaknat

Under den pågående säsongen har Osala fortsatt att vara en viktig pjäs i Metallurg. Han har gjort tretton mål hittills, men poängen är inte det viktiga.

– Det är bara extra. Jag ska spela boxplay, vara bra i egen zon och ta viktiga tekningar.

– Jag hade inte så stora förhoppningar inför säsongen för lagets del. Vi tappade många viktiga spelare, men nu har det lossnat lite. Det börjar se bra ut.

I kväll bortaslog man Jokerit efter förlängning. Metallurg, som har spelat KHL-final två år i följd med Osala i laget, har häng på tätlagen i den östra konferensen just nu.

– Vi vet hur vi ska göra för att vinna matcher. När det närmar sig vår lär vi vara svårslagna igen.

Diskussion om artikeln