Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk toppolitiker avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier

Från 2018
Trond Giske under ett EFTA-möte under hans period som handelsminister i juni 2013.
Bildtext Trond Giske under ett EFTA-möte under hans period som handelsminister i juni 2013.
Bild: EPA/NED ALLEY NORWAY OUT

En av Norges ledande socialdemokrater, Arbeiderpartiets vice ordförande Trond Giske, avgår i kölvattnet av metoo-kampanjen.

51-årige Trond Giske har haft flera viktiga politiska uppdrag och setts som en möjlig blivande partiledare för Arbeiderpartiet.

Han har bland annat varit Norges handels- och näringsminister åren 2009-2013.

På söndagen meddelade Giske själv via Facebook att han lämnar posten som vice partiordförande permanent och att hans ställer platsen som partiets finanspolitiske talesman till förfogande.

Arbeiderpartiets ledning hade redan tidigare meddelat att de stängt av Giske tillfälligt från vice ordförandeposten, eftersom de tagit anklagelserna mot Giske på allvar.

"Drabbar dem jag tycker mest om"

I sitt Facebook-inlägg förklarar Giske sin avgång med att pressen på honom och hans familj blivit alltför stor.

"Belastningen har blivit för stor och det drabbar allra mest dem som jag tycker mest om, och som inte själva har valt ett liv i politiken. Det är mycket tungt för dem att uppleva den bild som tecknas av mig dag efter dag", skriver Giske.

Han ber än en gång om ursäkt för saker han gjort som kan ha medfört obehag för andra, men samtidigt vidhåller han att mycket av det som berättats om honom inte stämmer.

Giske säger sig se fram emot att ge sin egen version om vad som hänt.

Oönskade kyssar och fräcka sms

Det har stormat kring Giske under den senaste månaden då allt fler kvinnor inom Arbeiderpartiet har anklagat honom för sexuella trakasserier och opassande uppträdande.

Bara en av kvinnorna har trätt fram i offentligheten än så länge.

Hon var 23-årig praktikant vid Norges ambassad i New Delhi då hon mötte den då 43-årige näringsministern där. Giske ska utan förvarning ha tryckt upp kvinnan mot en vägg och gett henne en oönskad tungkyss.

Arbeiderpartiets ledning har under den senaste månaden tagit emot en lång rad motsvarande anklagelser om opassande uppträdande och fräcka sms som Giske ska ha utsatt kvinnor för.

Källor: NRK, SR

Diskussion om artikeln