Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bäckström i frysboxen – riktar kritik mot ledningen: ”Riktigt dåligt”

Från 2018
Uppdaterad 08.01.2018 13:43.
Niklas Bäckström, HIFK, hösten 2016.
Bildtext Niklas Bäckström.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Veteranmålvakten Niklas Bäckström har hamnat i en svår situation och får inte träna med Helsingfors IFK. I en intervju med Ilta-Sanomat går han ut med hård kritik mot ledningen.

Niklas Bäckström har gjort en lång proffskarriär och hösten 2016 återvände han till moderklubben HIFK efter tio år i NHL.

Förra säsongen spelade han 17 matcher i grundserien men i år har det bara blivit sju då Atte Engren varit klar förstamålvakt. Engren värvades i augusti då Kevin Lankinen skadad sig.

Lankinen kom nyligen tillbaka från sin skada och det gör att HIFK nu har tre friska målvakter i truppen. Då får Bäckström inte träna med laget utan sköter i stället träningen på tumanhand med målvaktstränaren Jan Lundell.

– Jag tränar med Lundell och lever drömmen. Det här är riktigt dåligt ledarskap. Den här situationen gynnar ingen. Inte målvakterna, inte laget och allra minst Lundell som måste göra dubbelt mer jobb, säger han till Ilta-Sanomat.

Niklas Bäckström, HIFK, sommaren 2016.
Bild: All Over Press

Värvningen av Engren

Bäckström kritiserar den tidigare sportchefen Tom Nybondas hur han skött hela situationen då klubben värvade Engren. Bäckström hade då ett möte med Nybondas där han fick intrycket att Engren bara skulle stanna kvar så länge Lankinen var skadad.

– Men ganska snabbt blev det klart att Atte skrivit på för hela säsongen. Han kunde ha varit ärlig och sagt som det var, säger Bäckström.

Nybondas kan inte säga varför Bäckström fått uppfattningen att han och Lankinen skulle blida målvaktspar.

– Något sådant har jag inte lovat, säger Nybondas.

Äger aktier i klubben

Bäckström äger aktier i klubben och gillar inte hur ekonomin sköts. Laget har tre toppmålvakter på lönelistan samtidigt som man betalar lön åt två chefstränare (Törmänen och Selin) och två sportchefer (Nybondas och Salmelainen).

– Under ett och ett halvt år har jag sett hur mycket pengar som slösas på den sportsliga sidan. Som tur är så medelinsamlingen i professionella händer, på kontorssidan gör man ett bra jobb. Om man bara kunde säga det samma om den sportsliga sidan, säger han.

Bäckström poängterar i intervjun att han pratar om målvaktsituationen i HIFK i rollen som småägare.

Diskussion om artikeln