Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny Ingåförening lär ut varmanskarate

Från 2018
Jari Rönn tar emot en hög spark av Iida Lappalainen. Sofia Haanpää och Paulus Helin ser på.
Bildtext Jari Rönn tar emot en hög spark av Iida Lappalainen. Sofia Haanpää och Paulus Helin ser på.
Bild: Oiva Tyni

Ingåföreningen Inkoo Karatedo lär sina medlemmar en nyutvecklad form av kampsporten karate. Stilen heter taoy-ruy och är en sorts varmanskarate. Den passar väl också för oss äldre, säger Robert Malmberg.

Robert Malmberg är ordförande för Ingåföreningen Inkoo Karatedo. Han berättar att det är Oiva Tyni från Kyrkslättsföreningen Kibudo som utvecklat stilen tayo-ruy.

- Taoy-ruy tar mera hänsyn till individens fysiska och psykiska egenskaper.

Anpassa rörelser enligt kropp och själ

Malmberg säger att karate är en sportgren där man ska kunna en del sparkar och slag. Till exempel sparkarna ska gå tillräckligt högt.

- För en herreman i min ålder (omkring 50 år) som är aningen styv kan det vara svårt. Man kan anpassa rörelserna enligt kropp och själ.

- Alla behöver inte klara av att svepa med benet högt över huvudet som man ser att de gör i karatefilmerna, säger Malmberg.

Porträttbild på Robert Malmberg.
Bildtext Robert Malmberg är ordförande för Inkoo Karatedo.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Utvecklingen av stilen tayo-ruy avslutades år 2016. Då bestämdes också kraven för bältproven. Tayo-ruy grundar sig i stilen wado-ruy, men är en aning enklare för att den bättre ska passa alla.

Ingåföreningen är en systerförening till den tio år gamla föreningen Kibudo som är verksam i Kyrkslätt. Oiva Tyni är huvudtränare i båda föreningarna och lär ut den nya stilen av karate.

Återupptog gammal hobby

För Malmberg är karate en nygammal idrottsgren. Han tog upp sin gamla hobby då föreningen grundades och dottern blev intresserad av kampsporten.

- Under studietiden i början av åttiotalet sysslade jag i några år med karate men sedan blev det.

Inkoo Karatedo har i dag ett femtontal aktiva medlemmar. Robert Malmberg säger att nya medlemmar givetvis är välkomna med.

- Vi tränar på tisdagar i Kyrkfjärdens skola och på torsdagar i Merituulen koulu.

Ny förening börjar i Sjundeå

Malmberg säger att de som vill pröva på kampsporten också kan gå in på klubbens webbplats och se när och var träningar ordnas.

I inom kort kommer Kyrkslättsföreningen Kibudo att få ytterligare en systerförening i Västnyland.

- I slutet av januari inleder den nya föreningen Tomodo sin verksamhet i Sjundeå. Kontaktpersoner för den nya föreningen är Mikael Nuotio och Oiva Tyni, säger Robert Malmberg.

Radio Vega Västnyland

12:22