Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Är du stressad? Caroline rekommenderar en "bujo"

Från 2018
Uppdaterad 09.01.2018 16:20.
Caroline Eriksson har långt blont hår och en grå tröja. Hon lutar sig över ett bord med ett häfte framför sig. I handen håller hon en penna.
Bildtext Caroline Eriksson skriver ner det mesta som har med vardagen att göra i sin bullet journal.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Har du sett ordet bujo surra förbi i ditt flöde? Det är benämningen på en typ av kalender, och intresset växer sig allt större. En av dem som hakat på är Caroline Eriksson.

Sök upp ord som bujo, bullet journal, habit tracker eller weakly spread på sociala medier och du hittar massvis med inspiration från ivriga bujo-användare. En av dem finns i Petalax i Österbotten.

- En bujo, alltså en bullet journal, är lappar, anteckningsböcker, små anteckningar på mobilen och en bilderbok – allt i ett. Det är ett system som får en att skapa en mer strukturerad vardag, säger Caroline Eriksson som haft sin bujo i några månader.

Det här är en bullet journal

 • Kallas också bujo, som är en förkortning av bullet journal.
 • Upphovsman för systemet är Ryder Carroll som jobbar som designer för digitala produkter i New York. Här kan du se en video där han förklarar grundidén för en bujo.
 • En bujo är till för att hålla reda på det du gjort, det du gör och det du ska göra. Meningen är att få en mer strukturerad vardag.
 • Bujon har också utvecklats till att bli något väldigt kreativt, där användarna gör egna uppslag som de delar med sig av på sociala medier.
 • Det finns flera grupper på exempelvis Facebook där du kan få inspiration: Bullet Journal Sverige, Finlandssvenska Bullet Journal & Planner Lovers, och Bullet Journal Junkies. Den sistnämnda har i skrivande stund 140 038 medlemmar.
 • Det finns också Youtubesidor som är inriktade på bujo, till exempel Boho Berry.
 • Caroline Eriksson bloggar på adressen sevendays.fi/Caroline, och varje vecka dyker det upp bujo-inspiration på bloggen.
 • De som är riktigt inne i bujo-världen använder en del främmande ord. Här är två att hålla koll på:
  En penna blöder = Bläcket åker igenom till andra sidan pappret.
  En penna ghostar = Bläcket skuggar igenom på andra sidan.

Hur är då en bujo annorlunda jämfört med en vanlig kalender? Den största skillnaden är att du själv skapar en sådan kalender som passar dig.

- Jag har tidigare haft kalendrar som jag bara använt några månader eftersom de inte passat mig. Men i en bullet journal får du själv skapa det du behöver och vill ha. Behöver du inte en onsdag i din kalender så lämnar du bort den dagen, säger Caroline.

En stressig vardag gör att intresset växer

Att ett kalendersystem ska gå och bli trendigt låter kanske lite märkligt - särskilt nu när det mesta ryms i telefonen. Caroline tror det beror på vår stressade vardag.

- Vi har så mycket att göra, så vi måste hitta nya sätt att slappna av. Bullet journals är ett bra sätt. Därför tror jag att allt fler har börjat, säger hon.

Ett uppslag i ett häfte, med sju rutor - en ruta för varje veckodag. I hörnet har Caroline ritat två mumintroll som kramar varandra.
Bildtext Så här kan en typisk vecka se ut i Carolines bujo.
Bild: Caroline Eriksson

Ursprungsidén med en bujo är att det ska vara enkelt att tömma hjärnan på all information, och enkelt att sedan hitta den igen. Det enda du behöver till det är ett häfte och en penna.

- Där skriver du upp dagens to do-lista, som du sedan bockar av eller flyttar fram till nästa dag. Det är väldigt annorlunda än vad dagens bujos ser ut med en massa färger och fina bilder.

En kalender och en målarbok i ett

Idén har utvecklats och det som nu trendar är att utsmycka sin bujo genom att rita, klistra in grejer och annat kreativt.

- Men man får ju göra precis så som man vill. Vissa veckor använder jag bara en svart penna utan att rita dit något extra.

Ett uppslag i ett häfte, med sju rutor - en ruta för varje veckodag. Högst upp på sidan har Caroline ritat en astronaut i rymden.
Bildtext Ett veckouppslag i Carolines bujo.
Bild: Caroline Eriksson

Caroline tror det är viktigt att kunna få utlopp för sina tankar och känslor, och det kan man få genom att göra en bujo.

- Man blir kreativ och använder sidor av hjärnan man kanske inte använt på länge. Man kanske börjar måla igen eller skriva mer än tidigare. Många skriver dagbok när de är små men när man blir äldre så slutar man. Det här väcker en liten låga igen, säger hon.

Husbygget fick två egna sidor

Caroline och hennes sambo har under det senaste året byggt ett hus, och det medför en hel del stress. Därför består två sidor i hennes bujo av husritningar.

- Det var en kväll när jag inte kunde somna för jag låg och tänkte på allt som måste göras. Jag visste inte var jag skulle börja, så jag steg upp och skrev ner precis allt. Nu är det bara en prick kvar att bocka av, och det känns ganska skönt. Efter att jag skrev ner allt som gjorde att jag inte kunde somna, så sov jag gott.

10-talets version av scrapbook?

Hos en del användare verkar själva utsmyckningen ta en större plats än kalendern. Är det här månne 10-talets version av scrapbooking?

Caroline, som själv faktiskt påbörjade (och snabbt avslutade) en scrapbook för några år sedan håller med till viss del.

- Kanske det är en version av scrapbooking, men främst är det ett bra system om man vill ha struktur i vardagen, säger hon.

Ett uppslag i ett häfte, med en tecknad bokhylla med böcker i. Bredvik hyllan står det "Books are a uniquely portable magic" - Stephen King.
Bildtext I bujon skriver Caroline också upp böcker hon läser eller ska läsa.
Bild: Caroline Eriksson

Caroline skriver i sin bujo varje dag och det hjälper henne också att stressa ner.

- Under den här tiden som jag och min sambo byggt hus är det klart att det skapat stress eftersom det är mycket att hålla reda på. Men jag har fått en egen stund varje dag med boken, och jag märker att under de veckor det är stressigt så är sidorna finare.

Habit trackern håller koll på dina vanor

För att hålla koll på måendet använder sig många av så kallade habit trackers. Caroline har också en habit tracker och där skriver hon bland annat upp när hon uppdaterar Instagram och sin blogg.

- Och så håller jag koll på vilka dagar jag fotograferat, läst en bok, och när jag sovit åtta timmar i sträck. Jag håller koll på sömnen för jag har märkt att jag mår mycket bättre när jag sover mycket.

Ett häfte med ett rutsystem. Ovanför rutorna en teckning av Mumintrollen i vinterlandskap. Bredvid rutorna står det: inget socker, ingen shopping, bloggat, instagram, fotograferat, sovit 8 timmar, tvättat håret, läsa bok.
Bildtext Carolines habit tracker.
Bild: Caroline Eriksson

När du gör upp en habit tracker kan du alltså se till dina egna behov och vad du själv vill hålla koll på. Den kan hjälpa dig att se hur du beter dig, så du kan upptäcka ifall det finns saker du kanske kan ändra på.

Eller så hjälper den dig att komma ihåg att göra de där sakerna du mår bra av.

Kan bli en dyr hobby

När du gör en bujo kan du använda vilket häfte som helst, men det finns också häften som är specifikt gjorda för ändamålet, och de har prickar istället för ränder eller rutor.

Caroline började med ett vanligt häfte men gick sedan över till ett prickat sådant eftersom de håller bättre och det blir snyggare. Det enda negativa här är väl priset. Det kan kanske kännas lite väl saftigt.

- Jag uppmuntrar folk att börja med ett billigt häfte och en vanlig penna, för att kolla hur det passar en. Köper du en bok för 20 euro och märker att det inte passar dig, så känns det kanske som att kasta pengar i sjön.

Caroline Eriksson har långt blont hår och en grå tröja. Hon lutar sig över ett bord med ett häfte framför sig. I handen håller hon en penna och hon ritar en bokhylla i häftet.
Bildtext Caroline satsar gärna lite extra på sina pennor.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Carolines bullet journal kostar 20 euro, men hon har räknat ut att hon kan använda den ända till år 2019.

- Jag tycker det är ganska bra valuta för pengarna. Pennorna lägger jag lite mer pengar på, för det är jättestor skillnad mellan dem. Vissa blöder till exempel lätt igenom pappret.

Det finns otroligt många pennor där ute, så Caroline har tagit hjälp av bland annat Youtube i sin jakt på den perfekta pennan.

Carolines bujo-tips

Blir du sugen på att starta en egen bullet journal? Här bjuder Caroline på några tips.

- Börja med en bra penna och ett billigt häfte. Se till att pappret är ganska tjockt eftersom pennan snabbt blöder igenom annars. Det är det. Du behöver inte göra det så invecklat.

Caroline berättar att en del bujo-användare har många olika washitejper (en sorts dekorationstejp) och annat för dekoration, men det är inte livsnödvändigt.

Det är bra att behärska dig lite i början och inte köpa på dig en massa dyra grejer, bara för att sedan märka att det här inte passar dig.

Tycker du det är roligt att pyssla med din bujo kan du sedan skaffa fler pennor eller annat du vill ha.

Ett häfte där det står "bucket list 2018". Under finns utklippta ord från tidningar. Det står bland annat kärlek, njur, hälsa, balans och egoboost.
Bildtext Carolines bucket list.
Bild: Caroline Eriksson

Vilka kategorier ska du då ha i din bujo? Ett tips är att kolla in din telefon och vilka appar den har.

- Du kan föra över en del till din bujo. Jag själv har till exempel en menskalender, så nu behöver jag inte längre någon app för att hålla koll på den. Jag har också en kategori för en bucket list med allt jag vill göra under 2018.

Caroline ska snart påbörja en yogautmaning och den för hon nu också in i bujon. Alla sidor får sin egen design.

- Man blir väldigt kreativ och hittar på lösningar kring hur man ska skapa en viss sida, säger Caroline.