Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart kan det vara slut på finländarnas storkonsumtion av Marevan – ny men dyr medicin blir vanligare

Från 2018
Två paket Marevan-tabletter.
Bild: Tommi Parkkinen / Yle

Bloduttunningsmedicinen Marevan är förmånlig men innebär också många uppföljningar och blodprov. Nya alternativ är än så länge betydligt dyrare men ändringar i FPA-ersättningarna kan göra att fler väljer dem i framtiden.

– Det var tungt att gå på blodprov så ofta. Armarna hade märken och såg ut som en knarkares, berättar Teemu Valkeapää som åt Marevan i ett år till följd av en trafikolycka.

Valkeapää är inte den enda som tycker att de ständiga blodproven är påfrestande. De senaste åren har allt fler bytt ut Marevan mot nya och mindre besvärliga läkemedel.

Marevananvändarna belastar hälsocentralernas laboratorium

Över 170 0000 finländare fick FPA-ersättning för Marevanmediciner år 2016. Men under de senaste åren har antalet gått neråt.

En av orsakerna är att andra läkemedel vinner mark. År 2016 fördubblades antalet som valde någon av de här så kallade direkta antikoagulantia medicinerna. Siffran uppgick då till 44 607 personer. Ännu 2010 var antalet 4 153.

De nya medicinerna kallas direkta antikoagulantia eftersom de direkt påverkar en punkt i blodets koagulationssystem.

Marevan å sin sida påverkar alla element i koagulationen som är beroende av K-vitamin. Därför kan det vara svårt att kontrollera koagulationsbalansen. Det här är inte ett problem med de nya medicinerna.

Svårt att hitta rätt balans

Då man äter Marevan måste man se till att blodets koagulationsförmåga hålls på en rimlig nivå – därav de frekventa blodproven. I början kontrolleras värdet flera gånger i veckan för att få fram rätt dos.

Tagning av blodprov
Bildtext Äter man Marevan måste man stå ut med en hel del blodprov.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Vanligtvis är målet att göra koagulationstiden 2-3 gånger längre än det normala. Då koagulerar blodet fortfarande men långsammare än vanligt.

– Om nivån är i obalans kan patienten drabbas av blödning eller propp, förklarar Marevan-skötare Raija Saarelma.

Det finns många faktorer som påverkar hur effektivt Marevan-medicinerna fungerar, bland annat alkohol, kost, infektioner och andra läkemedel. Därför kan det vara svårt att hitta rätt dos.

Varför byter inte alla till de nya medicinerna?

Orsaken till att de flesta ännu föredrar Marevan är priset. Direkta antikoagulantia är fortfarande många gånger dyrare än den traditionella medicinen i Finland.

Finländare som använder sig av direkta antikoagulantia är i en ojämlik position jämfört med till exempel svenska patienter.

I Sverige har få nya patienter börjat äta Marevan de senaste åren, utan har istället gått rakt till de nyare alternativen. Där är priserna lägre än i Finland.

Men ersättningen för direkta antikoagulantia håller på att förändras också i Finland.

Nu omfattas alla fyra varianter av FPA:s begränsade grundersättning. Ett av läkemedlen ger också rätt till begränsad specialersättning och de andra går sannolikt samma framtid till mötes.

I och med specialersättningen sänks priset betydligt.

Flera paket direkta antikoagulantia-läkemedel.
Bildtext Direkta antikoagulantia är i nuläget mycket dyrare än Marevan.
Bild: Tommi Parkkinen / Yle

Förändringen sker antagligen delvis redan i år. Men även i fortsättningen kommer direkta antikoagulantia kosta mera än Marevan. Enligt Hjärtförbundets överläkare kommer priset att landa på cirka en euro per dag.

– Marevan är billigt för patienten men det skapar kostnader för samhället, till exempel i form av blodprov och besök från sjukskötare, säger överläkare Anna-Mari Hekkala.

Priset för hundra tabletter Marevan, efter FPA-ersättningen, är ungefär åtta euro. Motsvarande pris för Xarelto som hör till en av de nya medicinerna ligger i nuläget kring 150 euro.

Passar inte alla

Direkta antikoagulantia är inte heller ett lämpligt alternativ för alla. För personer som har en konstgjord hjärtklaff eller allvarlig njursvikt passar medicinerna inte.

En annan sak att ta i beaktande vid val av bloduttunningsmedicin är patientens alkoholkonsumtion. Marevan är problematiskt för alkoholister eftersom alkohol förstärker läkemedlets effekt, vilket kan orsaka blödning.

I vissa fall är det säkrare att avbryta medicineringen trots risk för blodpropp. Alkohol påverkar inte de nya medicinerna.

Personer som lider av förmaksflimmer är de största konsumenterna av Marevan. Den här gruppen är glad över att de nu finns alternativ.

– Valmöjlighet är det bästa som har hänt i vården av de här patienterna på en lång tid, säger överläkare Anna-Mari Hekkala.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel skriven av Anne Laine.

Diskussion om artikeln