Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aktieägare: Apple måste aktivera sig mot telefonberoende bland barn

Från 2018
Uppdaterad 08.01.2018 14:20.
Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: Pixabay

Två betydande investerare uppmanar elektronikjätten Apple att ingripa i det ökande telefonberoendet bland barn. De vill bland annat att föräldrar ska kunna kontrollera sina barns användning av smarttelefoner.

Jana Partners LLC och California State Teachers' Retirement System, eller CalSTRS, skrev på måndagen i ett öppet brev till Apple att företaget måste erbjuda valmöjligheter och verktyg som hjälper unga i kampen mot att bli beroende av företagets telefoner.

Tillsammans äger Jana Partners LLC och CalSTRS Apples aktier till ett värde av hela två miljarder dollar.

De två aktieägarna föreslår bland annat att Apple ska instifta en expertkommitté med specialister i barns utveckling. De vill också att Apple ska dela med sig av sin omfattande kunskap om barns telefonanvändning till lärare.

Dessutom vill investerarna att Apple ska utveckla sådan mjukvara till sina mobiler som låter föräldrar styra barns telefonanvändning.

I det öppna brevet hänvisade investerarna till olika undersökningar och enkäter som visar att användningen av smarttelefoner och sociala medier kan påverka barns fysiska och psykiska hälsa negativt.

Källa: AP

Barn som spelar på sina telefoner

Digiträning: Så här gör du ditt barns smarttelefonanvändning tryggare

Experter tipsar om både telefoninställningar och attityd.

En person som använder Whatsapp i mobilen.

Vet du vad ditt barn gör på mobilen?

Stor del av kommunikationen sker i gruppchattar.

Diskussion om artikeln