Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vill du bli den som chefar över kulturen på Svenska Yle?

Från 2018
Uppdaterad 09.01.2018 18:13.
Paradbild för Yle Kultur
Bildtext Brinner du för kultur? Då finns här kanske ett jobb för dig.
Bild: YLE/Eva Pursiainen

Om du brinner för kultur och drama och dessutom är en bra ledare - då kan det här vara jobbet för dig. Platsen som ansvarig producent för kulturgenren inom Svenska Yle är nu ledig. Ansökningstiden går ut 15.1.

Anna Forth är innehållschef på Svenska Yle och hoppas på många ansökningar.

- Det finns en massa kunnigt folk och intressanta människor inom kulturfältet i Svenskfinland och det här är en möjlighet som inte kommer så ofta.

Visionen är det viktigaste

Som ansvarig producent för kulturgenren på Svenska Yle ska man ha god kännedom om kulturfältet i Svenskfinland, en vision om vilken riktning kulturjournalistiken ska ta och en stark vilja att utveckla innehållet för alla plattformar och för hela publiken.

Charlotte Sundström har innehaft posten som ansvarig producent för kulturgenren från 2014 fram till årsskiftet och har för bara några dagar sedan övergått till sitt nya jobb som deskchef på Svenska Yle.

Charlotte Sundström.
Bildtext Charlotte Sundström var ansvarig producent för genren kultur på Svenska Yle 2014-2017, men är sedan årsskiftet deskchef.
Bild: Yle

Hon tycker att den absolut viktigaste egenskapen hos hennes efterträdare är att hen har en klar vision.

- Det är viktigt att ha en egen tanke om vad man vill att publiken ska få. Vem är det man vill kommunicera med? Vem vill man att ska vara engagerad och på vilket sätt? Man måste ha en vision om vad kultur, kulturinnehåll och kulturjournalistik på så här bred front kan vara.

Stora påverkningsmöjligheter

Som ansvarig producent spelar man en stor roll och har ett stort ansvar, säger Charlotte Sundström.

- Vi satsar mycket på kulturjournalistik men också på kultur och konst i sig, till exempel genom att publicera essäer, noveller, drama, dikter och radiohörspel. Man har ett ansvar att utveckla kulturjournalistiken och samarbeten inom kulturfältet.

- Det här är en av de viktigaste posterna i Svenskfinland rent kulturpolitiskt, säger Charlotte.

Arbetet som ansvarig producent är mycket brett, något Charlotte lyfter upp som något av det bästa med posten. Man arbetar både med dagsaktuella kulturaktualiteter som är väldigt snabba, men också med till exempel dokumentärer och drama för radio och tv.

- Vi kan ha en litet inslag som tar ett par timmar att göra, men så kan vi också ha den här manusidén som vi hoppas att om tre år ska bli en fantastisk tv-serie som jättemånga tittar på.

Det här är en av de viktigaste posterna i Svenkfinland rent kulturpolitiskt

― Charlotte Sundström, f.d. ansvarig producent för Svenska Yles kulturgenre

Till arbetet som ansvarig producent för genren kultur hör också en växande kontakt med produktionsbolag som gör innehåll för Svenska Yle, och ett tätt samarbete med de andra nordiska public service-bolagen och deras kultur- och dramagrupper.

Den ansvariga producenten är också en del av Svenska Yles utvidgade styrgrupp och har budget- och personalansvar för kulturgenren.

Egna idéer framför bevakning

Man måste inte bevaka varje skiva eller varje konstverk som kommer ut, anser Charlotte Sundström. Under sin tid som ansvarig producent för kulturgenren tog hon det själv som en utmaning att inte dela in kulturen i fack, genrer eller bevakningsområden som man kanske gjort tidigare, utan istället tänka på hur publiken tar emot kulturjournalistik, vad de är intresserade av.

- Jag kände på mig att publiken kanske kunde tänkas ta emot fördjupande texter, mera idéjournalistik än bevakande journalistik. Det här föll mycket väl ut, speciellt då det gäller texter på webben. Där fungerar det fördjupade och de egna tankarna väldigt bra. Den linjen hoppas jag att man vågar fortsätta på.

Kulturen i Svenskfinland mår bra men konkurrensen är hård

Charlotte Sundström upplever att kulturen i Svenskfinland mår bra.

- Barnboksutgivningen, barnboksillustratörerna och -författarna, tycker jag kvalitativt ligger på internationell nivå, för att nu nämna ett exempel.

- Det är svårt att få folk att hitta material. Man talar om bubblor, nischer, folk har sina egna kanaler nuförtiden där man väljer vad man tar del av, till skillnad från förr då allt kom till en automatiskt, då också valmöjligheterna var färre. Men nu kan man lika bra välja en poddcast från USA eller Sverige som en podd från Svenska Yle. Konkurrensen är svår.

Arbetet är inte en en mans show

Anna Forth är innehållschef på Svenska Yle och är en av dem som väljer den person som sedan blir den nya ansvariga producenten. Att personen har en klar vision och att hen är en god ledare tycker Anna Forth är lika viktiga egenskaper.

Anna Forth
Bildtext Anna Forth, innehållschef på Svenska Yle.
Bild: Yle/Kalle Ranta

Hon understryker också att arbetet som ansvarig producent inte är en en persons show.

- Den här personen ska ha fingret på pulsen gällande kulturlivet och debatten i Svenskfinland, men det betyder inte att det är den personens huvuduppdrag att skriva och diskutera, utan den ska ju leda en redaktion som gör det här.

- Vår kulturredaktion har ett brett fält som den bevakar och ska vara i synk med samhällsdebatten och det som sker runt om kring hela tiden, reagera, analysera, kommentera.

Den ansvariga producenten representerar Yle och till det hör att kunna vara oberoende, opartiskt och objektiv.

- Hen får gärna vara en del av kulturdebatten och samhällsdiskussionen kring kultur i Svenkfinland, men det måste ske inom ramen för det oberoende som Yle står för.

Här hittar du ansökan. Ansökningstiden går ut 15.1 kl.23.59.

Diskussion om artikeln