Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Korois ser ut att bli platsen för Åbos nästa koloniträdgård

Från 2018
Uppdaterad 09.01.2018 06:19.
Försommargrönska i Kuppis koloniträdgård i Åbo.
Bildtext Tidig försommargrönska i Kuppis koloniträdgård.
Bild: Yle/Marie Söderman

Det finns inga arkeologiska hinder för en koloniträdgård i Korois i Åbo. Det visar den utredning som Åbo stad har beställt av företaget Muuritutkimus. Området mellan elcentralen i Korois och Raunistula kan därmed bli Åbos nästa koloniträdgård.

Hyresavtalen för de runt 60 kolonistugorna vid Kuppis koloniträdgård går ut år 2020.

Ägarna till kolonistugorna vill inte flytta, men Åbo stad vill utnyttja marken effektivare.

Åbo stad har de senaste åren utrett om den platsen kan användas till annat och var man i så fall kan placera en ny koloniträdgård. Korois har bedömts vara det bästa alternativet för det ändamålet.

Både fördelar och nackdelar med Korois

Fördelarna med att placera en koloniträdgård i Korois är kollektivtrafiken, befintliga gång- och cykelvägar, möjligheter till vatten- och avloppsnät, odlingsbar mark och möjligheten att ta bevattning från Patis å. Som nackdel nämns närheten till järnvägen.

För att kunna placera en koloniträdgård i Korois krävs dock en ändring i områdets detaljplan. Den nuvarande detaljplanen är avsedd för fabriks- och lagerkvarter. Därför krävdes också en arkeologisk utredning.

På området har man tidigare hittat rester från stenåldern. Under den nya utredningen hittade man bland annat ett mynt från tsaren Peter den stores tid.

Diskussion om artikeln