Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbopolitiker sade nej till veganmat i skolorna – vatten som måltidsdryck duger inte

Från 2018
Potatissoppa i randig skål.
Bildtext I nuläget serveras vegetariskt i skolorna i Esbo, men inte vegankost.
Bild: Pixabay

Nej till att servera veganmat i Esboskolorna enligt samma kostnadsneutrala modell som i Helsingfors. Det anser stadsstyrelsen i Esbo efter en ytterst jämn omröstning där ordförandes röst avgjorde. Ärendet går nu vidare till fullmäktige. Enligt tjänstemännen duger inte vatten som måltidsdryck för veganer.

26 fullmäktigeledamöter har skrivit under Henna Partanens (Gröna) motion om att servera veganmat i skolorna i Esbo.

Partanen skriver så här i sin motion ”Enligt Finlands grundlag får ingen utan godtagbara skäl placeras i en annan ställning på basis av religion, övertygelse eller åsikt. Också barn ska behandlas jämlikt som individer. Esbo följer inte lagen när det gäller de här grundrättigheterna så länge som staden vägrar servera veganmat i skolorna. Veganlivsstilen är en kraftig övertygelse som man inte går inför på lätta grunder.”

I dagsläget serveras i Esboskolorna vegetarisk mat, som innehåller mjölk och ägg, vilket veganer inte äter.

Enligt motionen borde recepten i skolorna gås igenom så att den vegetariska maten allt som oftast lämpar sig för veganer och om så inte är fallet kan veganmat som serverats tidigare värmas upp på nytt.

Enligt motionen ska det räcka med en anmälan för att börja äta veganmat i skolan.

Kostar 20 cent mer på grund av måltidsdrycken

I svaret på motionen skriver staden att det ändå vore bra om den som väljer att äta vegankost besöker en näringsterapeut innan.

Enligt stadens svar på motionen är en veganmåltid omkring 20 cent dyrare än en normal skolmåltid. Tilläggskostnaden beror på soja- eller havredrycken som serveras till.

I motionen föreslås vatten, men enligt stadens svar krävs en måltidsdryck för att det ska vara en fullständig måltid.

Svaret stöder inte direkt motionen utan konstaterar bara att alla måltidsproducenter i princip kan producera veganmat i skolorna i Esbo.

Stadsstyrelsen behandlade motionen på måndagen. Tiina Elo (Gröna) gjorde under mötet ett förslag om att så fort som möjligt börja servera vegankost i skolorna i Esbo på ett kostnadsneutralt sätt, det vill säga att måltidsdrycken är vatten. Den modellen är nu i bruk i Helsingfors.

Fem för, fem mot och fem blanka

Tiina Elos förslag stöddes av fem ledamöter, men eftersom ordförande röstade för ursprungsförslaget vann det i omröstningen.

Fem ledamöter röstade blankt.

– Mitt förslag gick ut på att de som anmält att de är veganer äter vegankost och det skulle inte ha lett till tilläggskostnader. Då skulle vi också veta hur många som äter vegankost och räkna ut vad det kostar om de erbjuds måltidsdryck, säger Elo.

Elo tror att då flera nu röstade blankt kan vegankost i skolorna ändå få fullmäktiges majoritet bakom sig.

Stadsstyrelsens ordförande Markku Markkula (Saml) avgjorde måndagens omröstning då han stödde tjänstemännens förslag. Han förklarar det med beslutsgången.

– Om man i och med enstaka motioner fattar beslut störs beredningen. Jag tror att vegankost ändå börjar serveras i skolorna i Esbo i år eller nästa år. Det är bra, men vi fattar inte beslut om det här med en motion, säger Markkula.

Motionen ska nu behandlas i stadsfullmäktige.