Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera hundratusen salvadoraner står inför deportation från USA

Från 2018
Salvadoraner i USA demonstrerar mot deportering
Bildtext Salvadoraner protesterade i augusti 2017 mot planer att dra in TPS-status.
Bild: JIM LO SCALZO/EPA-EFE

Donald Trumps administration har bestämt att inte förnya ett specialtillstånd för salvadoraner att stanna i landet.

USA gav 200 000 flyktingar från El Salvador en fristad, efter en massiv jordbävning i deras hemland år 2001.

Ministeriet för inrikes säkerhet meddelade på måndagen att det så kallade TPS-programmet, (Temporary Protect Status) som skyddar flyktingarna mot deportering, inte kommer att förnyas.

Trumps administration har tidigare också valt att inte förnya samma program för haitier och nicaraguaner i USA. Salvadoranerna är ändå den största gruppen som har beviljats tillstånd att vistas i USA på basen av TPS-programmet.

Salvadoranerna har nu tid till hösten 2019 på sig att försöka få uppehållstillstånd på andra grunder eller att lämna landet.

Hårt slag

Beslutet är ett hårt slag för många salvadoraner som har hunnit etablerat sig i USA genom att skaffa familj, arbete eller har grundat företag.

Det innebär också en stor utmaning för El Salvador, med en befolkning på 6,2 miljoner, att eventuellt ta emot flera hundratusen nya invånare.

Många har också varit beroende av de inkomster som landsmännen sänder hem från USA.

Under Obamas tid förlängdes TPS-programmet i september år 2016 i aderton månader eftersom man ansåg att El Salvador fortfarande lider av sviterna från jordbävningen år 2001 då över 1 000 människor omkom.

Diskussion om artikeln