Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syd- och Nordkorea möts i Fredshuset - Nordkorea kommer att delta i vinter-OS

Från 2018
Uppdaterad 09.01.2018 11:58.
Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon (andra från höger) och hans nordkoreanske kollega Ri Son-Gwon skakade hand då mötet i Panmunjom inleddes.
Bildtext Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon (andra från höger) och hans nordkoreanske kollega Ri Son-Gwon skakade hand då mötet i Panmunjom inleddes.
Bild: AFP / Lehtikuva

För första gången på över två år har representanter för Nord-och Sydkorea under morgonen suttit i direkta diplomatiska samtal i stilleståndsbyn Panmunjom. Man har redan kommit överens om att Nordkorea kommer att skicka en delegation till vinter-OS i Sydkorea.

Nordkorea kommer att skicka en delegation med högt uppsatta tjänstemän, en stor hejarklack och exempelvis taekwondogrupper som ska uppträda vid vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang nästa månad.

Det uppger sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, med hänvisning till den sydkoreanske viceministern för återförening Chun Hae-sung som deltar i samtalen i Fredshuset i Panmunjom.

Sydkorea har också föreslagit att idrottare från Nord och Syd ska tåga tillsammans vid öppnings- och avslutningsceremonin.

Det nordkoreanska deltagandet i vinter-OS har ett stort symboliskt värde, då många nu hoppas på avspänning på Koreahalvön.

Dessutom har Sydkorea tidigare oroat sig för att Nordkorea kan försöka sabotera vinterspelen genom missil- eller kärnvapentest.

Het linje mellan länderna

Länderna har också kommit överens om att upprätta en så kallad het linje mellan länderna.

Den nya linjen är tänkt att tas i bruk klockan åtta på onsdagsmorgonen lokal tid, rapporterar nyhetsbyrån AFP som hänvisar till till Sydkoreas vice återföreningsminister Chun Hae-Sung.

Den diplomatiska telefonlinjen mellan länderna återupptas efter en paus på två år.

Ska splittrade familjer få träffas?

Under samtalen har Sydkorea också föreslagit att splittrade familjer ska kunna träffas redan under ländernas nyårsfirande nästa månad.

Det handlar alltså om familjer som splittrades i samband med Koreakriget.

En del anhöriga har fått träffa varandra under tidigare år, men tiotusentals åldrande syd- och nordkoreaner väntar fortfarande otåligt på att få mötas.

Det har inte ännu kommit något nordkoreanskt svar på det förslaget.

Seoul har också föreslagit militära samtal mellan Nord och Syd för att minska spänningarna på Koreahalvön.

Tillsvidare vet man inte hur Nordkorea förhåller sig till det förslaget heller.

Den nordkoreanske chefsdelegaten Ri Son-Gwon vid samtalen i Panmunjom 9.1.2017.
Bildtext Den nordkoreanske chefsdelegaten Ri Son-Gwon vid samtalen i Panmunjom 9.1.2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Samtalen i Panmunjom fortsätter under tisdag eftermiddag och det är möjligt att samtalen leder till framsteg också på andra fronter än vinterspelen.

– Låt oss ge folket, som har höga förväntningar på detta möte, en värdefull nyårsgåva, sa Ri Son Gwon, ordförande för Nordkoreas enhetsutskott, redan innan samtalen inleddes.

Både Ri och hans sydkoreanske kollega Cho Myoung-gyon lät optimistiska inför tisdagens möte och enligt de första rapporterna från mötet verkar det alltså ha hållits i mycket god anda hittills.

Källor: Reuters, Yonhap

Nordkoreaneer tar farväl av sydkoreanska anhöriga som de fick träffa i Nordkorea år 2015

Oväntat töväder mellan Nord- och Sydkorea - samtal om OS och splittrade familjer

Sydkoreaner redo att betala för Nordkoreas deltagande i OS.

Diskussion om artikeln