Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyländsk expert: Arbetslösa i olika regioner har inte samma möjligheter

Från 2018
Person som utför metallarbete med visir, gnistor i mörk omgivning.

Niclas Tåg på TE-byrån i Östnyland var en av de experter som hördes om den kritiserade aktiveringsmodellen för arbetslösa. Han anser att modellen är ojämlik då arbetslösa i olika regioner inte har samma möjligheter.

Den nya aktiveringsmodellen för arbetslösa har trätt i kraft.

Arbetslöshetsunderstödet sjunker om den arbetssökande inte har uppfyllt vissa villkor, som att hen har deltagit i någon form av sysselsättningsfrämjande verksamhet eller arbetat.

Niclas Tåg är servicechef vid Nylands arbets- och näringsbyrå i Borgå (TE-byrån) och säger att aktiveringsmodellen kommer upp på ett naturligt sätt då man är i kontakt med kunderna.

– Några tiotal arbetssökande har varit i kontakt med oss. De har frågor och vill ha lite klarläggning. Vi har försökt få upp så mycket information som möjligt på vår webbplats så att de kan läsa den, säger Tåg.

bild på blankett från TE-centralen
Bild: All Over Press

Moroten borde vara mer än att undvika käppen

Aktiveringsmodellen har fått mycket kritik. Ett medborgarinitiativ som vill slopa den har samlat över 100 000 underskrifter.

Niclas Tåg säger att modellen har sina sidor. Grundtanken om att en arbetslös kan få vissa fördelar genom att vara aktiv är inte en dålig idé.

Däremot har modellen genomförts på ett sätt som kan leda till att många former av aktivitet kan vara förgäves.

– Det är ju inte den arbetssökande själv som bestämmer om den blir antagen eller anställd, och på den punkten är aktiveringsmodellen inte så jämlik, säger Tåg.

Hur skulle du forma om aktiveringsmodellen om du fick göra det?

– Moroten borde vara något annat än att man bara undviker käppen genom att vara aktiv. Hur exakt man skulle göra det vet jag inte men det skulle kräva att man ruckar ganska mycket på förmånssystemet.

Det är ju inte en arbetssökande själv som bestämmer om den blir antagen eller anställd, och på den punkten är aktiveringsmodellen inte så jämlik

Niclas Tåg

Niclas Tåg var en av de experter som hördes av riksdagens social- och hälsovårdsutskott innan riksdagsbehandlingen.

Han säger att han ville lyfta fram att utbudet på service och arbetsplatser att söka varierar ganska mycket, både regionalt och individuellt.

– Jag är aningen överraskad att det gick igenom i riksdagen. Å andra sidan är maktkonstellationerna i regeringen sådana att jag kanske inte borde vara överraskad.

Bättre sysselsättningsläge i Östnyland

De utbildningar som arbets- och näringsbyrån i Borgå har att erbjuda koncentreras på färdigheter, som hur man söker jobb.

Enligt Niclas Tåg har byrån mellan ett halvt dussin och ett tiotal kurser att erbjuda per år. De östnyländska arbetslösa kan också utnyttja utbudet i resten av Nyland.

– Men de sysselsättningsfrämjande tjänsterna kan variera ganska mycket och det är något man borde ta i beaktande.

Sysselsättningsläget ser ganska bra ut i Östnyland just nu. I november 2017 fanns det ett hundratal fler lediga jobb i regionen än samma månad året innan.

Ett hurdant sysselsättningsår blir 2018?

– Trenden har varit positiv och den är inte i avtagande, men jag tror inte att den kommer att vara lika positiv i år som den var i fjol, säger Niclas Tåg.

Työnhakupalvelu kännykässä.

Vad innebär den omtvistade aktiveringsmodellen? Vi listar 6 viktiga punkter

Ny lag om arbetslöshetsskydd har väckt kraftig kritik.

Diskussion om artikeln