Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En död i tunisiska demonstrationer - höjda priser och skatter väcker ilska

Från 2018
Karta över Tunisien

En person dödades under en sammandrabbning mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Tunisien på måndagen.

Inrikesministeriet säger att dödsoffret var en man som kvävdes ihjäl efter att ha andats in tårgas. Mannen led enligt myndigheterna av kroniska andningsbesvär.

Demonstrationen i staden Tebourba nära huvudstaden Tunis blev våldsam när polisen försökte hindra ungdomar från att antända en regeringsbyggnad.

Demonstranterna protesterar mot höjda priser och skatter som regeringen infört på grund av krav från landets långivare. Demonstrationer förekom på måndagskvällen i åtminstone tio städer.

Demokrati, men svag ekonomi

Västländer har betraktat Tunisien som den enda demokratiska framgångssagan i arabvärlden, men landet dras med allt svårare ekonomiska problem.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har landet varit i ekonomisk kris sedan demonstrationerna under den arabiska våren 2011 och till följd av två terrordåd 2015 som drabbade turismen till landet.

Regeringen och landets utländska långivare har kommit överens om ekonomiska sparbeslut som innebär att livet blir dyrare för vanliga tunisier.

Vid årsskiftet höjdes priserna på bränsle och vissa varor samtidigt som bilskatten höjdes. Också bland annat kosmetika, internet och telefonsamtal blev dyrare.

Underskottet i Tunisiens handelsbalans steg under fjolårets elva första månader till rekordhöga 5,8 miljarder dollar. Tunisiens svaga ekonomi har lett till att den tunisiska valutakursen har sjunkit. På måndagen kostade en euro för första gånger över tre dinarer.

Källor: Reuters, TT, Yle

Diskussion om artikeln