Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lilla Yeovil Town får det svettigt – möter Man United i FA-Cupen: "Det blir en magisk dag"

Från 2018
Yeovil Town möter Manchester United i FA-Cupen i fotboll.
Bildtext Yeovils manager Darren Way jublar över segern över Bradford i FA-Cupen.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Fjärde omgångens matchpar i den engelska FA-Cupen i fotboll lottades på måndagskvällen. De på pappret mest ojämna matchparen torde vara Yeovil Town – Manchester United samt Newport County – Tottenham Hotspur.

Manchester United och Tottenham Hotspur spelar som bekant i Premier League – den högsta serien i det engelska fotbollssystemet, medan Yeovil Town och Newport County håller till i League Two – den fjärde högsta nivån.

Allt beror på inställningen

För en liten klubb kan det låta som rena mardrömmen att möta en på pappret klart bättre motståndare. Eller så är det precis tvärtom. Beror på om man tycker att glaset är halvfullt eller halvtomt.

Det är sällan en lilleputtklubb som Yeovil – kallad The Glovers – får stå i ett lika starkt rampljus som när man möter stora, förmögna och framgångsrika Manchester United.

Yeovils spelare: ingen press, bara ut på plan och gilla läget. Fast förvisso: förlorar de med tio mål kan det bli lite pinsamt. Men om Yeovil Town klarar en förlust med säg två, tre, fyra mål, så är det lika med en seger för klubben som håller till i den sydengelska staden med samma namn och ungefär 45 000 invånare.

Francois Zoko är Yeovils bästa målskytt.
Bildtext Francois Zoko är Yeovils bästa målskytt.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Manchester Uniteds försvar får akta sig bland annat för Francois Zoko, som med sina åtta fullträffar är lagets bästa målskytt i League Two. Övriga farliga målskyttar i Yeovil lystrar till namnen Olufela Olomola (7 mål), Otis Khan (6 mål) och Sam Surridge (5 mål).

"Magiskt"

The Glovers manager Darren Way är mer än glad över det tuffa motståndet i fjärde omgången i FA-Cupen.

– Jag tror inte det finns ett lag i hela världen som jag hellre skulle vilja att vi möter, säger han på klubbens webbplats.

– Det var en otrolig insats av oss att ta oss till fjärde omgången, och att få möta Manchester United blir en speciell stund för klubben. Både spelarna och fansen förtjänar det. Det kommer att vara en magisk dag.

Från klarhet till klarhet

I den första omgången vann Yeovil över Southend United som spelar i den tredje högsta serien. I andra omgången vann klubben över Port Vale som likväl håller till i den fjärde högsta serien, och i den tredje omgången besegrade klubben Bradford City som spelar i den tredje högsta serien.

Yeovil är fjärde sist i League Two, med andra ord det sämsta laget på pappret som fortfarande är med och kämpar om framgång i FA-Cupen. Senast Yeovil och Manchester United möttes vann det sistnämnda med 2–0.

Matchparen i FA-Cupens fjärde omgång:

Liverpool – West Bromwich Albion
Peterborough United – Fleetwood Town / Leicester City
Huddersfield Town – Birmingham City
Notts County – Wolverhampton Wanderers / Swansea City
Yeovil Town – Manchester United
Carlisle United / Sheffield Wednesday – Stevenage / Reading
Cardiff City / Mansfield Town – Manchester City
Milton Keynes Dons – Coventry City
Millwall – Rochdale
Southampton – Watford
Middlesbrough – Brighton & Hove Albion
Bournemouth / Wigan Athletic – Shrewsbury Town / West Ham United
Hull City – Nottingham Forest
Newport County – Tottenham Hotspur
Norwich City / Chelsea – Newcastle United
Sheffield United – Preston North End

Matcherna spelas den 26–29 januari. Finalen går av stapeln den 19 maj på Wembley Stadium i London. Regerande mästaren Arsenal flög ut i tredje omgången mot Nottingham Forest som spelar på den näst högsta nivån, Championship.

Diskussion om artikeln