Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter nästan 20 år som proffs – Mika Väyrynen hänger upp fotbollsskorna

Från 2018
Uppdaterad 09.01.2018 11:02.
Mika Väyrynen tackar för sig.
Bildtext Mika Väyrynen tackar för sig – nu är karriären över.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Fotbollsspelaren Mika Väyrynen meddelade på Bollförbundets webbplats att hans proffskarriär är över. Den 36-årige mittfältarens sista klubb blev HIFK.

– Det är alltid ett svårt beslut. Jag har funderat på saken redan i ett år och tyckte att det är rätt läge. Jag slutar med proffsfotboll men grenen lämnar jag inte, säger Väyrynen i en intervju på Bollförbundets webbplats.

Ett decennium i Holland

I den inhemska ligan representerade han förutom HIFK också FC Lahti, Jokerit och HJK.

Sina bästa år spelade han utomlands, mest i Holland där det blev tio år i Heerenveen och PSV. "Väykkä" hann också spela för den anrika engelska klubben Leeds samt för Los Angeles Galaxy som spelar i den amerikanska MLS-ligan. I landslaget gjorde Väyrynen 63 A-landskamper.

– Fotbollen har gett mig massor. Jag har fått spela i fina klubbar och fått resa runt jorden med både klubblag och landslag. Dessutom har grenen också gett mig många vänner.

– Det finaste är att jag lyckades skapa ett arbete av min kära hobby. Ett arbete som gav mig jobb i nästan 20 år. Landslaget var alltid en stor sak för mig, precis som Champions League.

Kunde ha blivit ännu bättre

Trots att Väyrynen gjorde en för finska förhållanden otroligt fin karriär kunde det ha blivit ännu bättre.

– Jag är inte missnöjd men ibland känns det som att jag kunde ha nått lite längre. Några skador gjorde ändå att utvecklingen blev långsammare. Som helhet är jag nöjd med min karriär, säger Väyrynen.

Väyrynens följande mål är att bli tränare. Och när han satsar på något så satsar han allt.

– Målsättningen är hård. Jag vill vara en riktigt bra tränare. Jag tror att en hel del kunskap har fastnat under årens lopp, och så har jag en del egna idéer som jag hoppas kunna lära ut, säger Väyrynen.

Diskussion om artikeln