Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Thailands premiärminister ställde fram kartongdocka för journalisterna: ”Fråga den här killen”

Från 2018
Prayuth Chan-ocha vinkar adjö efter att han placerat en kartongdocka framför journalisterna.
Bildtext Prayuth Chan-ocha vinkar adjö till journalisterna.
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Den thailändska premiärministern och juntaledaren tog till ett nytt knep för att slippa svara på journalisternas frågor under en presskonferens. Han uppmanade reportrarna att ställa frågorna till en kartongdocka.

– Om ni har några frågor om politik eller konflikter, fråga den här killen, sade premiärminister Prayuth Chan-ocha och lämnade presskonferensen.

Prayuth hade innan manövern deltagit i ett evenemang inför Barnens dag som uppmärksammas i landet på lördag och talat kort inför pressen. Men journalisterna fick alltså ingen möjlighet att ställa sina frågor.

Kartongdockor föreställande Prayuth Chan-ocha.
Bildtext Kartongdockor föreställande Prayuth Chan-ocha.
Bild: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Inför Barnens dag har sjutton kartongdockor föreställande premiärministern i olika utstyrslar placerats ut i regeringskomplexet. Han poserar bland annat i sportkläder, kostym och traditionell thailändsk dräkt.

Skämtet uppskattas inte av alla

Det här är inte första gången premiärministern beter sig osakligt gentemot medierna.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att det här är ännu en punkt på den ”långa listan av bisarra och trakasserande reaktioner mot reportrar”.

Tidigare har han bland annat kastat ett bananskal på en reporter och 2015 varnade han journalister att han har makten att avrätta dem.

Prayuths regering har meddelat att thailändarna kommer att få gå till val i november 2018, det här efter att många gånger ha skjutit upp valet.

Regeringen har ändå inte hävt förbudet om att föra politisk kampanj och enligt Human Rights Watch finns det inget utrymme för fria medier.

Källor: Reuters, The Guardian

Diskussion om artikeln