Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jan Vapaavuori: Helsingfors bör bli mer internationellt och ge mer service på engelska

Från 2018
porträtt på Jan Vapaavuori
Bild: Lehtikuva

Esbo har valt att erbjuda service också på engelska - nu föreslår en utredning att hela huvudstadsregionen borde göra samma sak. Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) tycker det är en god idé.

Enligt en metropolutredning som gjorts av konsultbyrån MDI växer Helsingforsregionen långsammare än andra stadscentra i Norden.

Ett sätt att göra huvudstadsregionen mer internationell är om engelskan kunde användas i kontakt med myndigheter.

Janne Antikainen från MDI nämner Esbo stads modell med tre officiella språk som ett gott exempel. Han får medhåll av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

– Det är en bra idé. Jag är helt övertygad om att vi måste bli mer internationella och det betyder bland annat att man måste kunna sköta olika affärer och frågor med myndigheter också på engelska. Men att vi skulle gå så långt att det skulle vara ett officiellt tredje språk så tror jag inte att vi kommer att se i den nära framtiden, säger Helsingfors stads borgmästare Jan Vapaavuori.

Enligt kanslichef Sami Sarvilinna har Helsingfors stad inte för tillfället några planer på att ge all stadens service på engelska. Frågan har inte utretts.

Tallinntunnel skulle främja huvudstadsregionen

Helsingfors stad har inte varit med om att göra utredningen. Tvärtom är den tänkt att provocera Helsingfors stad enligt Janne Antikainen från MDI.

Men borgmästare Jan Vapaavuori blir inte provocerad av metropolutredningen. Han välkomnar många av de tankar som tas upp i rapporten.

jan vapaavuori talar om en metropolutredning
Bildtext Jan Vapaavuori ger sin syn på metropolutredningen, sittande Janne Antikainen från konsultbyrån MDI som gjort utredningen.
Bild: Lehtikuva

För att sätta fart på tilllväxten borde huvudstadsregionen satsa på snabba tågförbindelser till andra städer i Finland och till Tallinn i Estland. En tågtunnel till Tallinn skulle enligt metropolutredningen främja regionens tillväxt.

Jan Vapaavuori tycker tanken på en Tallinntunnel är vacker, men han ställer sig tveksam till hur realistisk den är.

– Tanken är bra, men tyvärr lär det kosta mer än vad vi har råd med, åtminstone i dagsläget. Det är mera realistiskt att tala om snabbare kontakter till Tammerfors och Åbo, säger Vapaavuori.

Metropolutredningen har gjorts av konsultbyrån MDI. Beställare är Hypoteksföreningen, Servicefacket PAM, Byggnadsindustrin RT, Rakennustietosäätiö, FFC och Sitra.