Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa och Korsholm skyndar med planerna på batterifabrik

Från 2018
Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats.
Bildtext Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats.
Bild: Vaasa Parks

Planerna på en batterifabrik intill flygplatsen i Vasa fortsätter. Staden diskuterar med flera olika företag och enligt den mest optimistiska bedömningen kan det bli byggstart nästa år.

Northvolt gav Vasa kalla handen och Tesla har skjutit på sitt beslut om var i Europa deras fabrik ska byggas.

Jobbet med planerna går framåt - tre stora industritomter

Men i Vasa och Korsholm vilar man inte. Vasa stad lägger ut utkastet till delgeneralplan för det så kallade Giga Vaasa-området idag, tisdag. På Korsholms sida siktar man på att ha ett planförslag i april och att det tas upp i fullmäktige i juni.

Området som ligger intill flygplatsen i Vasa är totalt kring 6,5 kvadratkilometer. Det planeras tre större industritomter på området, som alltså finns på bägge sidor av kommungränsen. Den största tomten är 200 hektar stor.

Det finns också mindre tomter på området som varken ägs av Vasa stad eller Korsholms kommun, något man försöker åtgärda.

Diskuterar med flera företag

Under tiden fortsätter staden och övriga inblandade sina diskussioner med intresserade företag.

- Vi diskuterar med flera aktörer, säger Ulla Mäki-Lohiluoma, vd på Vaasa Parks.

Hur nära ett besked är ni?

- Det kan jag inte kommentera.

Viktigt att vara snabb - byggstart 2019?

Men de olika planerna för området framskrider alltså inom såväl Vasas som Korsholms förvaltning.

Hur viktigt är det att kunna presentera färdiga planer för företagen?

- Väldigt viktigt. Branschen går framåt i ett snabbt tempo och vi måste kunna erbjuda färdiga möjligheter för företagen så snabbt som möjligt, säger Mäki-Lohiluoma.

Vaasa Parks vd Ulla Mäki-Lohiluoma.
Bildtext Ulla Mäki-Lohiluoma.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Enligt Mäki-Lohiluoma har stora aktörer inom branschen meddelat att man tänker bygga fabriker redan under pågående år.

Hon hoppas att alla nödvändiga planer ska vara godkända till sommaren. Vad gäller byggstart för en eventuell fabrik är den mest optimistiska bedömningen år 2019.

Så vad händer då om det inte blir någon batterifabrik?

- Planeringen möjliggör många olika slags aktörer som behöver en så kallad T/Kem-beteckning för verksamheten, säger Mäki-Lohiluoma.

En T/Kem-beteckning görs för industri- och lagerområden där en betydande anläggning för produktion eller lagring av farliga kemikalier placeras.

Niina Pirttiniemi på miljöavdelningen vid Södra Österbottens NTM-central, berättar att det enligt planerna kommer att användas över tusen ton lösningsmedel per år i anläggningarna.

Järnväg och Riksåttan

Inte heller Annika Birell, generalplanläggare på Vasa stad, ser det som någon större katastrof om man blir utan batterifabrik.

- Framtiden kan se ut hur som helst. För ett år sedan visste vi inte ens att det var möjligt att få en batterifabrik hit. Det kan uppstå andra behov, säger Birell.

Vasa stads tekniska direktör Markku Järvelä och generalplanläggare Annika Birell.
Bildtext Markku Järvelä och Annika Birell.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

I planerna för området ingår också ett instick från järnvägen, som skulle förbättra logistiken. Man tänker sig också en omdragning av Riksåttan, en omdragning som skulle föra vägen betydligt närmare industriområdet.

- Det skulle bli en naturlig väg att ta sig till området. I dagsläget går Riksåttan långt förbi området, säger Barbara Påfs, planläggningschef i Korsholm.

Planerna presenteras för allmänheten

Enligt en uppskattning kunde det planerade området bidra med över 6 000 nya jobb. Det ses också som möjligt att den indirekta sysselsättningseffekten kunde vara kring 5 000 jobb, de flesta inom servicebranschen.

På torsdag ordnar Vasa och Korsholm en öppen tillställning i Futura I-byggnaden i Runsor. Allmänheten bjuds in för att ta del av planerna mellan klockan 15 och 20.