Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Full fart i rekoringarna i Västnyland också på vintern

Från 2018
En person köper varor av två försäljare utomhus.
Bildtext Rekoringen i Karis 22.12.
Bild: Ahmed Alalousi

Administratörerna för rekoringen i Ekenäs hade planerat en paus över julhelgen fram till den 19 januari. Men intresset för att köpa närproducerat är så stort att det blev full fräs tidigare än planerat.

Det var speciellt äggproducenterna som var aktiva, men det finns många produkter att köpa också vintertid, berättar Bitte Westerlund som är en av dem som administrerar rekogringen i Ekenäs på Facebook.

- Potatis och lök finns ju alltid och rotfrukter. Sedan tycker jag det borde komma mera fermenterade produkter för de är jätte i ropet.

- Man kan göra surkål året om liksom till exempel fermenterade rödbetor och morötter, säger hon.

Vitkål och morot.
Bildtext Fermenterade grönsaker är populära nu, säger Bitte Westerlund.
Bild: Mostphotos \ Medwether

Tanken med rekoringarna är att konsumenterna kan handla direkt av producenterna utan mellanhänder. Beställningarna görs på förhand och så träffas producenter och konsumenter på given plats en given tid.

Det kan handla om råvaror, men också om produkter som har förädlats lokalt.

Mycket populära

Reko i Västnyland kom igång för fyra år sedan. Först blev många medlemmar, men verksamheten höll på att dö ut efter en svacka, berättar Westerlund.

- Jag var på någon utdelning där det stod två ensamma producenter. Och det var inte så lyckat.

- Men nu har det kommit igång och det är alltid några producenter. Ibland är de 20, 30 eller 40. Ett jätteutbud där kunderna har bråttom att hitta alla sina varor för träffen är bara en halvtimme lång. Det är som en speed date.

En grupp människor i mörkret.
Bildtext Det var trångt på rekoringeni Karis den 22.12.
Bild: Ahmed Alalousi

Alla inte aktiva

Westerlund räknar med att Karis reko har cirka 2 000 medlemmar, Ingå 1 500 och Ekenäs 2 900. Medlemmarna är alltså potentiella kunder.

- En del är med bara av nyfikenhet. De vill se vad är för någonting. De vill följa med vad andra säljer och vad det kostar.

Bitte Westerlund
Bildtext Bitte Westerlund.
Bild: Yle/Minna Almark

Samtidigt kommer det till nya kunder också.

- Det är ingen hemlighet att vi nyss godkände musikern Paul Oxley som medlem i Ekenäs. Han är ju en matmänniska, säger Westerlund.

Våga testa mera

Bitte Westerlund efterlyser nu lite modigare tag hos dem som säljer sina produkter. Förutom det fermenterade som nu är populärt tycker hon att man kunde våga testa mera.

- Det är ju en möjlighet med reko. Det kostar ingenting att testa.

- Man bjuder ut någonting konstigt. Det kan hända att ingen beställer något första gången, att två stycken beställer andra gången. Men sedan kanske det kommer igång och om tio år äter vi alla den produkten.

Artikeln baserar sig på en radiointervju som Gunilla Ginström har gjort.