Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Litet företag i Salo fick jätteorder och ska inreda fartygshytter - nu vädrar Salo morgonluft

Från 2018
Uppdaterad 10.01.2018 09:28.
Maskin och papplådor i en hall.
Bildtext Pertinax går helhjärtat in för att tillverka jätteutskrifter som bland annat ska pryda hytterna ombord på kryssningsfartyg. På bilden packas produktionslinjen för kontorsmappar ihop.
Bild: Yle/Monica Forssell

Alla vill dra nytta av uppgången vid varvet i Åbo och bilfabriken i Nystad. I Salo har ett litet företag lyckats ro hem en jätteorder och nu hoppas man på fler framgångssagor i staden.

Vid företaget Pertinax i Salo tas som bäst en hel produktionslinje isär och på verkstadsgolvet står en stor hög med papplådor.

Det är linjen för kontorsmappar som städas undan.

Maskindel med papplådor i bakgrunden.
Bild: Yle/Monica Forssell

I takt med att den elektroniska bokföringen och korrespondensen ökat, har också användningen av kontorsmappar nämligen minskat och under de senaste åtta åren har företaget långsamt trappat ner på tillverkningen av mappar och annat kontorsmaterial som man ursprungligen, för trettio år sedan, startade med.

Vd Jarmo Johansson är nöjd.

- Det gick bra för oss. Vi påbörjade vår strukturomvandling redan i god tid, myser Johansson.

Man står bredvid en stor plansch med blommor.
Bildtext Vd Jarmo Johansson bredvid ett exempel på det slag av jätteutskrifter som företaget tillverkar.
Bild: Yle/Monica Forssell

Från mappar till inredning ombord på kryssningsfartyg

I stället för mappar kommer företaget nu att satsa fullt ut på det man vid sidan om kontorsmaterial redan under flera år jobbat med – nämligen jätteutskrifter.

Det betyder utskrifter av bilder, fotografier och grafik på olika slags, både mindre och större, ytor.

Inom den här nischen har Saloföretaget sakta men säkert byggt upp sitt kunnande och dessutom jobbat hårt med marknadsföringen.

Nu bär allt arbete frukt.

Företaget har fått en omfattande beställning av företaget Piikkiö Works som levererar hytter till de kryssningsfartyg som byggs i Åbo.

- Vi kommer att tillverka stora inredningsutskrifter och dessutom också utskrifter på tv-möblemang av metall, förklarar Johansson.

Meyers varv i Åbo.
Bildtext Kryssningsfartygen är som små städer och det behövs otaliga underleverantörer för att bygga ett fartyg från början till slut.
Bild: Yle/Andy Ödman

Totalt handlar det om cirka 2500 hytter och som bäst byggs en ny produktionslinje upp i hallen i Salo. Man har också investerat i nya maskiner och kommer att anställa 5-10 personer till i slutet av sommaren. I dag har företaget nio anställda.

Kartläggning och industriombud ska hjälpa företag på traven

Pertinax är ett exempel av det slag som Salo stad vill se mera av.

Salo stads näringslivsbolag Yrityssalo har en lång lista på olika satsningar det här året och en av de branscher som ska få draghjälp i år är metall- och varvsindustrin.

Det går bra för både metallindustrin och varvsindustrin i Egentliga Finland och det här vill Salo, som ända till årsskiftet var ett område i plötslig strukturomvandling, gärna dra nytta av.

Stor mörk byggnad utifrån.
Bildtext Salo stads näringslivsbolag har flyttat in i Nokias och Microsofts gamla utrymmen.
Bild: Yle/Monica Forssell

Totalt finns det över 5 000 företag i Salo. Exakt hur många företag det finns som kunde fungera som underleverantörer, eller underleverantörers underleverantörer åt till exempel varvet i Åbo vet man inte för tillfället, men ska ta reda på.

För att hjälpa Saloföretagen på traven kommer staden, via Yrityssalo, att anställa en industriombudsman.

Man kommer också att göra en kartläggning av företag som kunde tänkas ha något att erbjuda metall- och varvsindustrin och göra upp så kallade företagskort.

- Med hjälp av korten har vi lättare att presentera hela vår regions kunnande för företag som kanske vill etablera sig här eller till exempel varvet, berättar utvecklingschef Maija Pirvola.

Enligt Pirvola kommer initiativet till företagskorten från varvsindustrin som alltså vill ha en bättre översikt av potentiella underleverantörers kunnande i regionen.

Som företagare måste man också brinna för det man gör och verkligen vilja sälja sin produkt

Jarmo Johansson

.

Jarmo Johansson ger tummen upp för industriombudet.

- Jag tror det kan vara en bra idé. Metall- och varvsindustrin utgör en komplicerad värld. Om någon kan koordinera samarbetet så är det säkert bara bra, säger Johansson.

Fortfarande stor arbetslöshet - men mindre än för två år sedan

Hur Salo, eller någon annan ort, ska kunna dra nytta av den ekonomiska uppgången i Åbo och Nystad just nu, är ändå inte helt lätt att säga.

- Salos läge är bra men kvalitet och att göra tillsammans är nog avgörande, tror Johansson och tillägger att man som företagare också måste brinna för det man gör och verkligen vilja sälja sin produkt.

Gångbron över Uskelan joki i Salo centrum.
Bild: Yle/Monica Forssell

Arbetslösheten i Salo är enligt statistiken i slutet av november i fjol 12,8%. Antalet arbetslösa är drygt 3 100 och därtill finns det ett stort antal personer som är arbetssökande men omfattas av olika slags sysselsättande åtgärder.

Från 2009 fram till årsskiftet var Salo ett område i plötslig strukturomvandling. Salo har under årens lopp förlorat två stora arbetsgivare, Nokia och Microsoft, och som värst var arbetslöshetsgraden över 18% i Salo (december 2015).

I dag inhyser Nokias och senare Microsofts gamla fastighet, tiotals företag bland dem Yrityssalo och Åbo yrkeshögskola.

Rättelse: I meningen som börjar "I takt med att den elektroniska bokföringen ... " har ordet minskat bytts ut mot ökat.(10.1 kl 9.28)

Diskussion om artikeln