Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratals gripna i pådrag mot maffian

Från 2018
Uppdaterad 09.01.2018 16:56.
Poliser vid en polisbil utanför en kyrka i Grumo Appula.
Bildtext Poliser övervakar n'dranghetabossen Rocco Solecitos begravning i december 2016.
Bild: EPA/ANNAMARIA LOCONSOLE

Polis i Italien och Tyskland har slagit till mot misstänkta maffiamedlemmar. Fler än 160 personer har gripits i pådraget. Polisen har också lagt beslag på över 50 miljoner euro i tillgångar.

Åklagarmyndigheten hävdar att det kriminella nätverket kring familjerna Farao och Marincola var inblandade i så gott som all ekonomisk verksamhet i den syditalienska staden Ciro med omnejd.

- De kontrollerade i praktiken all kommersiell verksamhet på orten. Det gällde naturligtvis också det politiska beslutsfattandet och förvaltningen, sade åklagaren Nicola Gratteri under en presskonferens efter gripandena.

Bland annat hade organisationen tvingat restaurangerna i området att köpa bröd från bagerier som styrdes av maffian.

Nätverket utgör en del av maffiagrupperingen N’drangheta som har sitt fäste i regionen Kalabrien.

Nätverket har sysslat med storskalig penningtvätt i Tyskland där 16 personer nu gripits misstänkta för bland annat utpressning.

I Tyskland har flera italienska restaurangföretagare tvingats köpa olivolja, vin och övriga matprodukter av en grossist som arbetade för
maffiaklanen.

Mindre våld, mera mutor och makt

Organisationen sägs ”omsätta” omkring 70 miljarder euro årligen.

Åklagarna hävdar att klanerna Farao och Marincola har lyckats få mycket makt genom sin förmögenhet och sin förmåga att påverka korrumperade politiker.

Därför har inte grupperna heller använt sig av våld i den utsträckning som ofta förknippas med maffian.

Ett undantag inträffade 2007 då sex personer dödades under en födelsedagsfest på en pizzeria i tyska Duisburg. Då rörde det sig om interna uppgörelser mellan klanerna i Kalabrien.

N’dranghetan är den mäktigaste maffiagrupperingen

Trots att organisationen använt relativt lite våld är ändå åtalslistan lång; mordförsök, utpressning, olaglig vapenhandel, penningtvätt och så vidare.

Den kalabriska grupperingen N’dranghetan har under den senaste tiden gått om La Cosa Nostra på Sicilien som den maffiagruppering som innehar mest makt och ekonomiska tillgångar i Italien.

Förutom N’drangheta och La Cosa Nostra på Sicilien utgör Camorran i Neapel och La Sacra Corona Unita i Apulien för närvarande de största italienska maffiagrupperingarna.

Källor: AP, La Stampa

Diskussion om artikeln