Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Uppmärksammad dokumentärserie om Vietnamkriget

Från 2018
Soldat i solnedgång med helikopter i bakgrunden.
Bild: Yle Kuvapalvelu: PBS Distribution

Yle Teema sänder i januari en tiodelad ny serie om kriget i Vietnam. I toppregissören Ken Burns serie får publiken fördjupa sig i det tjugoåriga kriget med hjälp av gediget arkivmaterial, epokens musik, åtskilliga intervjuer och kända krigsfotografers dokumentation.

I serien hörs alla krigets parter och för musiken som ger serien dess rytm står bland andra The Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan, Nash & Young, The Jimi Hendrix Experience, Simon & Garfunkel och B.B. King.

Kriget i Vietnam var ett populärt ämne i den amerikanska folkmusiken och från folk spreds protesten till rockmusiken. Därför blir också musikens och Vietnamkrigets koppling ett centralt tema i serien.

Regissören Ken Burns är känd för särskilt för sina dokumentärer om USA:s krigs- och kulturhistoria.

Vietnamkriget 1955–1975 var det första televiserade kriget och grymheterna förmedlades till de amerikanska hemmen. Kriget delade folket och till och med familjer.

Vietnamesiska soldater bär barn mot en helikopter.
Bildtext Vietnamesiska soldater evakuerar vuxna och barn vid Duc Hue i april 1974.
Bild: SVN AP Images

Motstånd och skamfläckar

Dokumentärserien startar från 1858, då Frankrike inledde kolonialiseringen i Sydvietnam. Efter ett långt och blodigt krig upphörde Frankrikes kolonialvälde i Vietnam på 1950-talet och landet indelades i det kommunistiska nord och den södra delen som stöddes av USA.

Då inleddes oroligheterna mellan syd och nord, och till slut bröt kriget ut. USA involverade sig i kriget som Sydvietnams allierade.

Efter medlet av 1960-talet växte sig krigsmotståndet i USA allt starkare. Allt fler amerikanska soldater dog i striderna och stridsmoralen sjönk.

Så uppdagades också soldaternas grymheter mot de civila. De amerikanska soldaterna hade i mars 1968 anlänt till en by, där man trodde fanns gerillakrigare. På plats fans dock endast civila – kvinnor, åldringar och barn.

Det ledde till en av de största och mest upprörande skamfläckarna i Vietnamkriget och hela USA:s krigshistoria. Soldaterna mördade kring 500 civila i byn My Lai, bland offren fanns tiotals bebisar och barn.

USA deltog i Vietnamkriget fram till 1973, då det officiella fredsavtalet slöts. Två miljoner civila och över en miljon soldater (av vilka kring 60 000 amerikaner) dog i kriget.

Orginaltitel: The Vietnam War
Produktion: Florentine Films/PBS, USA
90 dagar på Yle Arenan

Karaktärerna Roland Bozz och Jim Paxton i närbild i filmen Tigerland.
Bildtext Roland Bozz (Colin Farrell) och Jim Paxton (Matthew Davis) i filmen Tigerland.
Bild: Monarchy Enterprises Sarl

Kriget på vita duken

Fredagens Kino på Yle Teema sänder i februari tre filmer relaterade till Vietnamkriget. Samtliga är producerade i USA och finns tillgängliga på Yle Arenan 7 dagar efter sändning.

Första ut, den 2 februari, är Tigerland (16) från år 2000. Unga soldater förbereds för Vietnam i Louisianas sumpmarker. Texasrekryten Bozz ifrågasätter krigets motiv, men visar också upp ledarskapstalang. I huvudrollen ser vi Colin Farrell.

Temat följs upp en vecka senare, fredagen 9 februari, med Hamburger Hill (16). Filmen från 1987 är en intensiv, verklighetsbaserad krigsfilm om de hårda strider som fördes under tio dagar i maj 1969 om en vietnamesisk kulle.

Sist ut, 16 februari, är Oliver Stones Heaven & Earth (16) från 1993. Det är en verklighetsbaserade film om en ung kvinnas barndom under Vietnamkriget och hennes liv senare som krigsbrud.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln