Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Du kan spara många hundralappar på att boka din resa nu!

Från 2018
Solbad på badstrand
Bild: Mostphotos

Under de lite lugnare veckorna i januari lockar resebyråerna sina kunder med rabatter på utrikesresor.

Den smarta resenären kan med vissa metoder just nu spara flera hundralappar.

Resebyråer och flygbolag konkurrerar med olika slags erbjudanden. Marknadsföringen är viktig eftersom det är stillsamt på resefronten den här tiden på året.

Sju tips för resenärer som vill spara en slant:

  • Om man söker det allra billigaste sättet att resa ska man alltid boka sin paketresa i januari eftersom flygbolag, rederier och resebyråer har flest erbjudanden då.
  • De förmånligaste tidpunkterna för resor infaller då skolor inte har lov - till exempel från januari till början av februari, från maj till början av juni och under hösten efter sommarlovet och före höstlovet .
  • I år infaller ovanligt många söckenhelger. Till exempel julhelgen börjar på en måndag vilket möjliggör en lång ledighet. Det kommer att säljas fler resor och antagligen också dyrare resor i jämförelse med förra julen.
  • Om man kan resa iväg i mitten av en vecka får man sannolikt en billigare resa än om man inleder och avslutar en resa i samband med ett veckoslut.
  • På nätet är reglerna annorlunda än på en traditionell resebyrå för paketresor. Det gamla ordspråket som säger att "ju närmare avresedatumet man kommer desto dyrare är det att boka resan" stämmer inte alltid då man bokar via nätet. Priset på resor förändras varje vecka - och till och med inom ett och samma dygn - och därför lönar det sig att jämföra. Det är ändå bäst att boka sin resa senast tre veckor före avresan.
  • Också bokningstidpunkten har betydelse. Enligt Ebookers lönar det sig att boka sin resa under veckoslutet eftersom priserna då är lägre än under veckan .
  • Resan blir billigare om man paketerar den - det vill säga bokar både flyg och hotell samtidigt.

- De flesta bokningar som görs just nu gäller resor som företas under våren, men folk bokar nog också en hel del "sista-minuten-resor", konstaterar Leif Neuvonen på Ebookers.

Enligt Aurinkomatkats chef Pekka Antila vill dagens resenärer gärna ha lite mera lyx. Fyr- och femstjärniga hotell blir allt populärare.

Grekland, Kanarieöarna och Thailand hör till de allra populäraste resmålen. Vietnam håller på att bli lika populärt som Thailand.

- Vietnam har blivit rumsrent i takt med att allt fler reser dit och rekommenderar landet för vänner och bekanta som sedan vågar resa dit, säger Heli Mäki-Fränti, vd på Suomen Matkatoimistoala.

Kriser skrämmer inte bort finländarna.

Enligt Mäki-Fränti hör finländarna till de resenärer som inte blir särskilt upprörda då en kris inträffar i något land.

Svårt att göra upp statistik över resandet på samma sätt som tidigare eftersom bokningar och boende sköts på ett diffust sätt

Finländarna köper ungefär 75 procent av sina fritidsresor via nätet.

Det innebär att helhetsbilden av resandet blir lite oklarare i dag än vad den var förut.

Semesterbostäder som privata bostadsägare hyr ut syns inte i någon resestatistik.

Resenärer har inte heller alltid klart för sig hur de egentligen bokade sin resa och via vilka instanser det skedde.

- Då man bokar via Momondo eller Trivago flyttas man via en länk till en resebyrås webbplats. Då kan bokningsvägen till slut bli ganska diffus för den som beställt en resa.

Företagen bokar allt färre resor

- De resebyråer som är inriktade på affärsresor börjar i dag å det lite knepigt eftersom företag satsar allt mindre på resande i dag, konstaterar Mäki-Fränti.

Eftersom det shoppas mycket i storstäder ökar resorna dit om valutakursen för ifrågavarande land ändras så att varorna blir billigare.

Då valutakurserna rör på sig ser man också en skillnad i bokningar i "sista-minuten-resor" via nätet.

Också resor till storstäder kan öka då en ändring i valutakursen gör shoppandet förmånligare.

Också brexit syntes i bokningsmönstret. Bokningarna av resor till Storbritannien ökade med över 200 procent genast efter brexit-omröstningen då pundets värde sjönk, konstaterar Neuvonen på Ebookers.

(Artikeln bygger på en text skriven av Anna Karismo / Yle Uutiset)