Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Problem med skadegörelse på skolgårdar i Pedersöre

Från 2018
Detalj av en snöskoter på snön.
Bildtext I helgen körde någon med fyrhjulingar och snöskotrar på Purmo skolgård. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Ett antal skolgårdar i Pedersöre har utsatts för skadegörelse det senaste året. Det senaste fallet skedde i helgen då några körde med fyrhjulingar och snöskotrar på den nya skolgården i Purmo.

- Jag kan inte säga att det är ett stort bekymmer men det är ett bekymmer. Tidvis förekommer sådant här. Det skapar osäkerhet, irritation och otrevnad, säger utbildningsdirektören Rolf Sundqvist i Pedersöre.

Lösningen stavas övervakningskameror.

- Vi beställde övervakningskameror till Purmo skola här i november, december men de har inte installerats än. Bara montören kommer blir det registrerande kameraövervakning på innergården. Så småningom får vi se vem det är, säger Sundqvist.

Purmo skola är pinfärsk och eleverna inledde skolgången där i slutet av 2017. Skadorna i helgen var inte så omfattande i och med att skolgården inte är helt färdig.

Utbildningsdirektör Rolf Sundqvist.
Bildtext Rolf Sundqvist
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Övervakningskameran hjälpte på Sursikområdet

Alla skolor i Pedersöre är inte försedda med övervakningskameror men det finns några. Som exempel räknar Sundqvist upp Bennäs och Ytteresse skolor samt Sursik skolområde.

Sedan kamerorna installerades vid Sursik har skadegörelsen avtagit, men Sundqvist vill inte säga om det är just på grund av kamerorna.

- Jag kan inte säga om kameran har hjälpt men vi har exempel från Sursikbacken där vi kunnat stävja problemet. Frågan om kameror handlar inte om att få fast någon utan att avstyra och att folk inte ska komma dit för att de vet att de kan bli filmade.

- Vi har haft fall med kameraövervakning där det varit ofog på Sursikbacken där vi fått fast de som gjort det helt enkelt. Det är klart att det är bra att vi kan statuera exempel, gör man något tokigt kan man bli fast.

Någon slirade med bil vid Ytteresse skola

En annan skola som varit drabbad av skadegörelse i Pedersöre är Ytteresse skola. Så sent som i höstas körde någon med bil av och an på skolgården och rev upp planteringar.

- Kan man inte hitta på något annat med den där bilen än att köra över skolgården och sladda och leka med den där? säger Sundqvist.

Sundqvist minns inte på rak arm värdet på det som förstördes i Ytteresse. Yle Österbotten har försökt nå Ytteresse skolas rektor Frank Hjulfors men inte lyckats.

Trots att kameror finns på skolgården i Ytteresse är det inte det allra lättaste att få tag på de skyldiga.

- När det sker nattetid och på tillräckligt långt avstånd får du inte alla gånger registreringsnummer och sånt.

Kan kvällsaktiviteter vara lösningen?

Trots bekymret med skadegörelse på skolgårdar i Pedersöre har jullovet förlöpt tämligen lugnt vad gäller den biten. Det enda som kommit till Rolf Sundqvists öron är helgens händelse på Purmo skolgård.

När Sundom skola i Vasa utsattes för skadegörelse satte staden in mer kvällsaktiviteter för ungdomarna i byn. Men Rolf Sundqvist vet inte om det är lösningen för att få skadegörelsen att sluta i Pedersöre.

- Säkert kunde det vara mer av det, jag kan inte säga vad som är hönan och ägget i det här. Det är klart att det hela tiden är ett dilemma.

Diskussion om artikeln