Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk kvinnoprotest mot metoo-rörelsen: Puritaner idkar häxjakt och motarbetar sexuell frihet

Från 2018
Catherine Deneuve
Bildtext Catherine Deneuve
Bild: AFP / Lehtikuva

Hundra franska kvinnor - bland dem den 74 åriga skådespelerskan Catherine Deneuve - har samlats i en protest mot metoo-rörelsen som uppmärksammat sexuella trakasserier.

De talar om en ny puritansk våg - en våg som följer på skandalerna kring otaliga kvinnors avslöjanden om sexuella övergrepp, våld och trakasserier som män har utsatt dem för.

De franska kvinnorna säger i sin deklaration att män måste få vara fria att närma sig kvinnor sexuellt.

Bland kampanjkvinnorna finns författare, skådespelare och akademiker som har skrivit ett öppet brev där de beklagar att att det uppstått en ström av fördömanden efter uppgifterna om att Hollywoodproducenten Harvey Weinstein gjort sig skyldig till grova sexuella överträdelser i tiotals år.

"Häxjakt" hotar den sexuella friheten

- Våldtäkt är ett brott men att försöka förföra någon - också om det är ihärdigt eller tafatt - är inte det, säger kvinnorna.

- Man kan inte heller beteckna gentlemannamässighet som en machoattack, sägs det vidare i brevet som har publicerats i Le Monde .

- Män har summariskt straffats och tvingats avstå från sina jobb då de bara har rört vid någons knä eller försökt stjäla en kyss, och män har smutskastats då de har talat om intima saker under middagar i professionella sammanhang, sägs det i texten.

I brevet går kvinnorna till attack mot mediekampanjerna #MeToo och dess franska motsvarighet #Balancetonporc (ungefär:Ta fram din gris) och säger att kampanjen har lett till en renlevnadsvåg.

Kvinnorna hävdar att den legitima protesten mot sexuellt våld som riktas mot kvinnor - framför allt i yrkeslivet - har omvandlats till en häxjakt.

Det grundläggande i sexuell frihet är friheten att förföra

- Det som började med att man gav kvinnor frihet att tala ut har i dag blivit det motsatta: Man skrämmer människor till korrekthet och tystar dem som inte passa in i mönstret. De kvinnor som inte böjer sig för dessa nya realiteter betraktas som medskyldiga och som förrädare.

Vidare konstateras det i deklarationen att kvinnor nog är tillräckligt medvetna om att den sexuella driften till sin natur är vild och aggressiv.

- Men vi är också skarpsynta nog att se skillnaden mellan ett obehagligt närmande och en sexuell attack.

- Den här frenesin att skicka dessa [manliga chauvinister] "grisar" till slakthuset hjälper inte kvinnor alls utan stöder i själva verket den sexuella frihetens fiender - religiösa extremister och den värsta sortens reaktionärer, säger kvinnorna i sin kollektiva skrivelse.

I deklarationerna påpekar de franska kvinnorna att de inte själva - som kvinnor - kan känna igen sig i denna feminism - en feminism som inte enbart fördömer maktmissbruk utan som också för fram hat mot män och sexualitet.

Diskussion om artikeln