Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkoreas president redo att hålla toppmöte med Nordkorea

Från 2018
Sydkoreas president Moon Jae-In var nöjd efter de lyckade förhandlingarna med Nordkorea
Bildtext Sydkoreas president Moon Jae-In var nöjd efter de lyckade förhandlingarna med Nordkorea
Bild: EPA-EFE/KIM HONG-JI / POOL

Sydkoreas president Moon Jae-In säger att han gärna skulle träffa Nordkoreas ledare Kim Jong-Un efter överenskommelsen igår om att Nordkorea deltar i vinter-OS i Sydkorea.

- Det här är bara början, vi har tagit ett första steg och jag tycker att början har varit bra konstaterade Moon i sitt första uttalande om förhandlingarna i stilleståndsbyn Panmunjom.

- Avskaffandet av kärnvapen är följande steg som måste tas, tillade den sydkoreanska presidenten.

Nord- och Sydkorea kom också överens om att fortsätta de bilaterala förhandlingarna för att minska den militära spänningen på den koreanska halvön.

Toppmöte när som helst

Moon säger att han är redo att hålla ett koreanskt toppmöte "när som helst under de rätta omständigheterna."

- Det kan ändå inte vara ett toppmöte bara för mötets skull. De rätta omständigheterna och vissa resultat måste garanteras, sade Moon som har fått mycket beröm i Sydkorea för förhandlingsgenombrottet med Nordkorea.

Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon (andra från höger) och hans nordkoreanske kollega Ri Son-Gwon skakade hand då mötet i Panmunjom inleddes.
Bildtext Nord- och Sydkorea förhandlare kom överens om att fortsätta samtalen om militär avspänning på den koreanska halvön
Bild: AFP / Lehtikuva

Moon har eftersträvat en dialog med Nordkorea ända sedan han vann presidentvalet i fjol våras.

Han förnekade samtidigt att Sydkorea och USA skulle vara på kollisionskurs i frågan. Både USA och Sydkorea kräver fortfarande att Nordkorea gör sig av med sina kärnvapen försäkrade Moon.

Inga skärpta sanktioner

Moon antydde i varje fall att sanktionerna mot Nordkorea inte bör skärpas ytterligare av rädsla för ett krig som kunde inledas av misstag.

- Skärpta sanktioner och ökat tryck kan leda till väpnade konflikter av misstag. Lyckligtvis kom Nordkorea till förhandlingar innan spänningen ökade ytterligare, sade Moon Jae-In.

Han tackade också USA:s president Donald Trump för att förhandlingarna blev möjliga.

Trump sade under veckoslutet att man kan tacka honom för att Nordkorea kom till förhandlingsbordet.

En sydkoreansk regeringstjänsteman kommunicerar med en nordkoreansk kollega över den "heta linjen" i gränsstaden Panmunjom den 3 januari.
Bildtext Den "heta linjen" mellan Nord- och Sydkorea har öppnats igen
Bild: EPA-EFE/UNIFICATION MINISTRY

USA positivt

USA ställde sig också positivt efter förhandlingarna samtidigt som det krävde att Nordkorea gör sig av med sina kärnvapen och missiler.

Vita huset kräver att FN-sanktionerna mot Nordkorea bibehålls trots det politiska tövädret på den koreanska halvön.

- USA och Sydkorea är i nära kontakt för att försäkra sig om att Nordkoreas deltagande i OS inte äventyrar sanktioner som har införts på grund av Nordkoreas olagliga kärn- och missilprogram, konstaterade taleskvinnan Sarah Huckabee-Sander.

Fortsatt tryck på Nordkorea

Det amerikanska utrikesministeriet säger att Trump och Moon redan har kommit överens om att fortsätta att trycka på Nordkorea för att det skall upphöra med sitt kärnvapenprogram.

Relationerna mellan Trump och den liberale Moon har varit ansträngda och Trump anses ha betydligt bättre relationer med Japans konservativa premiärminister Shinzo Abe.

Japan välkomnar också Nordkoreas beslut att delta i OS men det varnar samtidigt för att den grundläggande inställningen till Nordkorea inte har förändrats.

- Det har inte skett någon förändring i vår linje att utöva påtryckningar mot Nordkorea i samarbete med USA och Sydkorea och med hjälp av Kina och Rysslan säger Japans utrikesministerium i ett uttalande.

Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach sade att Nordkoreas beslut "var ett stort steg framåt i den olympiska andan."

Källor: Reuters, Yonhap, AP

Diskussion om artikeln