Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Figaro 1917, Dumma kungen och Die Kalewainen nominerade för världens första Aino-pris

Från 2018
Uppdaterad 10.01.2018 08:48.
En operaensemble på scenen
Bildtext Die Kalewainen in Pochjola på Logomos scen.
Bild: Seilo Ristimäki

Den åländska operan Figaro 1917 är nominerad för Aino-priset som Årets opera och Åboproduktionen Die Kalewainen in Pochjola är nominerad i fem kategorier.

Operabranschens Ainogala hålls i år för första gången, med prisutdelning i Helsingfors den 14 januari.

Den åländska operan Figaro 1917 bygger på musiken i Mozarts opera Figaros bröllop men med ett helt nytt libretto. Operan utspelar sig år 1917 på badhushotellet i Mariehamn. Förutom badgäster från när och fjärran som kommer för att besöka Susannas bastu flockas soldater i skuggan av första världskriget.

Åbo Filharmoniska orkester och Åbo musikfestspels storsatsning Die Kalewainen in Pochjola är nominerad i kategorierna: årets kvinnliga solist (Johanna Rusanen-Kartano), årets manliga solist (Tommi Hakala), årets kostymör (Pirjo Liiri-Majava), årets scenograf (Teppo Järvinen) och årets uruppförande.

Operan Die Kalewainen in Pochjola var den första operan i hela världen med Kalevalatema och enligt operakännare den mest storslagna komposition som skrevs i Finland på 1800-talet. Men operan glömdes bort och fick sin urpremiär på Logomo i Åbo under Finlands 100-årsjubileum, mer än 120 år efter att den skrivits.

Barnoperan Dumma kungen är nominerad i kategorin Årets barnopera. Musikinstitutet Kungsvägens opera är skriven av författaren Monica Vikström-Jokela och kompositören Cecilia Damström och den framfördes av operastudion, barnkörerna och instrumentalister vid Musikinstitutet Kungsvägen.

Mimmi Resman är nominerad i kategorin årets kostymör för sina dräkter för Dumma kungen, Camilla Nylund är nominerad som årets kvinnliga solist och Sebastian Fagerlund för årets uruppförande med sin Höstsonaten.

Här finns alla nominerade för Aino-prisen.

Diskussion om artikeln