Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hon testar ny diet varje månad – "Lätt att snöa in sig på mat man inte får äta"

Från 2018
Jenny Sandberg ute på en gata i centrum av Åbo. Ser mot kameran och ler.
Bildtext Jenny Sandberg utmanar sig själv i fyra månader
Bild: Märta Nummenmaa / Yle

Jenny Sandbergs nyårsutmaning är att pröva på olika dieter. Inte bara i januari utan så gott som hela våren. Målet är att tänka över nuvarande levnadsvanor och eventuellt fortsätta med det som känns bäst från varje diet.

Nyårslöftet eller vårens stora utmaning för Jenny Sandberg föddes rätt spontant. Jenny, som till vardags studerar sjukvård i Åbo, är också en aktiv bloggare. Så här skrev hon i sin blogg i början av januari:

Det handlar nog mest om ett test som jag vill prova om jag fixar, för just nu tror jag faktiskt inte att jag gör det, helt ärligt. Att jag Jenny Sandberg inte kommer att äta KÖTT på två månader låter som ett skämt.

salladstallrik med grönsallat, bönor, gurka, tomat och rödlök
Bildtext Vegetariskt i januari, vilket ibland också blir veganskt.
Bild: Tage Persson

I januari ska Jenny leva som vegetarian, i februari som vegan. I mars är det glutenfri diet som gäller och i april ska Jenny avstå från socker.

- Jag har ätit kött i hela mitt tjugoåriga liv. Går jag på restaurang väljer jag definitivt bland kötträtterna i menyn, säger Jenny vars vänner vet att hon i god tid börjar planera ”fredagsbiffen”, det vill säga vad hon ska unna sig till veckoslutet.

Nu är det slut på köttätandet i två månaders tid, men Jenny Sandberg har valt att vara lite mer tillåtande vad gäller den vegetariska månaden. Jenny äter också fisk i januari.

-I februari däremot lämnar jag bort allt animaliskt. Som tur är februari en kort månad, skrattar Jenny och tillägger att hon också måste läsa in sig i vad man kan ersätta proteiner och andra viktiga näringsämnen med.

röda bönor, ljusa linser och kikärter formade till tre hjärtan
Bildtext Proteiner från växtriket: bönor, linser och kikärter.

- Veganmånaden i februari och sockerfria april blir mina tuffaste månader, säger Jenny Sandberg. För det första är jag sockerberoende och för det andra har jag förstått att det kan finnas en hel del tillsatt socker i riktigt vanlig mat.

Men oj, så kryddstark den vegetariska maten är. Är den alltid så stark?

Hittills, det vill säga efter en dryg vecka, har Jenny Sandbergs vegetariska månad löpt relativt smärtfritt. En restaurangkväll på en krog känd för sina biffar klarade Jenny genom att välja fisken på menyn.

Ett besök till det stora svenska möbelvaruhuset resulterade för första gången någonsin i vegetariska vårrullar i stället för de kända köttbullarna.

En tur till en hamburgerkedja ledde till att Jenny valde wraps med salladsfyllning.

- Men oj, så kryddstark den vegetariska maten är. Är den alltid så stark, undrar Jenny, inte helt nöjd över kryddningen och det knappa vegetariska utbudet i åtminstone hamburgerbaren.

Sist och slutligen är det massor man får äta

Jenny har inga matallergier och har därför inte behövt fundera på vad hon äter. Nu när Jenny för första gången ska hålla sig till en diet har hon märkt att hennes tankar kretsar mycket kring vad hon inte får äta.

Pasta (tagliatelle), en kavel och i bakgrunden ett fat fyllt av vitt vetemjöl.
Bildtext I mars blir det enbart glutenfri tagliatelle för Jenny.

- Det är lätt att snöa in sig på mat man inte får äta. Sist och slutligen är det massor man får äta, också som vegan, säger Jenny. Det är bara att öppna ögonen och inte ha så mycket fördomar.

Jenny Sandbergs snabbt påkomna idé att pröva olika dieter i sammanlagt fyra månader beror inte på att Jenny skulle känna något större behov av att ändra på sina levnadsvanor.

Jenny behöver inte gå ner i vikt och hon säger också hon inte är tillräckligt påläst för att kunna påstå att hon skippar köttet för miljöns eller djurens skull.

Jag fick mig en tankeställare när jag läste de nya näringsrekommendationerna

Däremot har Jenny, som studerar till hälsovårdare, ändå börjat fundera en del kring levnadsvanor.

- Jag fick mig en tankeställare när jag läste de nya näringsrekommendationerna. Vi behöver faktiskt inte äta kött varje dag. Rött kött är dessutom sämre för hälsan än vitt. Många sjukdomar går också att förebygga genom rätt mat.

Pluggar inför veganmånaden

Man kan fråga sig om Jenny får i sig tillräckligt med alla näringsämnen i och med att hon kommer att testa olika dieter, i synnerhet som hon inte har hunnit läsa in sig på alla kostråd.

- Det är också en orsak till att jag väljer en snäll och lite mer tillåtande variant av vegetarisk januari, säger Jenny som tänker läsa mera om veganmat innan hon kör igång med den mer strikta dieten i februari.

Efter februari kommer Jenny att äta kött igen men i mars försvinner alla våra vanliga sädesslag från kosten. I april är det sedan sockerfritt för Jenny.

närbild på sötsaker, lösgodis, engelsk lakrits, gelehallon.
Bildtext Det här mår definitivt ingen bra av att äta, men oj så svårt det är att avstå från
Bild: © 2011 Oliver Hoffmann

- Det kan hända att jag återgår till mina gamla levnadsvanor i maj, men det kan också hända att jag fortsätter med det bästa från varje diet.

Jenny säger att hösten var allt annan än hälsosam eftersom hon varken hann eller brydde sig om att tänka på vad hon åt. Det blev en hel del onyttigheter och skräpmat vid sidan av den så kallade fredagsbiffen.

- Jag tror faktiskt att jag redan som vegetarian i januari får i mig mera vitaminer, järn och zink än under mina tacokvällar ifjol!

Bönor, tomater, en majskolv, en paprika och en gul pumpa.

Fem myter om veganism

Experter slår hål på de vanligaste fördomarna mot veganer.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln