Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Veganerna ökar i Östnyland - men vardagen är fortfarande krånglig

Från 2018
Vegansk färs av seitan med brysselkål och morötter.
Bildtext Vegansk färs av seitan med brysselkål och ugnsrotfrukter.
Bild: Public domain / Stephanie

Borgå har under de senaste åren profilerat sig som en riktig matstad. Fler vill lära sig laga vegansk mat, men den östnyländska veganen kämpar fortfarande med att hitta förmånliga livsmedel i butikerna.

När hamburgerkedjan McDonald's lanserade en veganburgare som ett experiment i Finland och Sverige i december var det många veganer som blev glada.

- Det finns nu 65 nya restauranger i Finland som säljer veganmat. Det här är ett viktigt steg i normaliseringen av veganismen, skrev journalisten Suvi Ahonen i nättidningen Rapport.

En McVegan hamburgare från McDonald's
Bildtext En veganburgare av halvfabrikat.

I Facebookgruppen Vegaaninen Porvoo / Veganska Borgå tror medlemmar att burgaren kan hjälpa med att rätta till den felaktiga uppfattningen om veganen som matsnobb.

Ahonen betonar att den nya burgaren av sojaprotein är massproducerad snabbmat i en bulkrestaurang. Den kommer inte från en hipsterrestaurang som säljer trendig veganmat till överpris.

Goda råd via sociala medier

De östnyländska veganerna vill äta gott och mångsidigt. Det gäller allt från frukost och lunch till middag och mysmat för hela familjen.

Förutom rotfrukter, grönsaker, bär, nötter och frukter önskas prisvärda alternativ till bland annat pålägg, ost och korv.

Men framför allt goda halvfabrikat till den snabba middagen, det vill säga stöttepelaren i den finländska vardagen.

Det finns en stor efterfrågan på mat som kan värmas upp eller snabbt tillredas när familjemedlemmarna har bråttom till sina hobbyer eller är trötta efter jobb och skola.

Två smörgåsar med veganskt pålägg.
Bild: Pixabay

I en vegansk produkt ersätts kött med växtprotein från till exempel baljväxter eller sädesslag. Livsmedlen är också fria från till exempel ägg, mjölkprodukter och andra födoämnen från eller producerade av djur.

Utbudet av dylika veganska produkter ökar stadigt i de stora butikskedjorna i Östnyland. Det finns till och med vegansk ost från Porlom och lakrits från Borgå.

Ost skärs
Bildtext Vegansk ost av kokosolja och stärkelse från Porlom.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

De mest återkommande inläggen i de slutna Facebookgrupperna är tips på nya produkter, men flera saknar också specifika livsmedel som kan köpas på nätet eller i en större stad som Helsingfors.

I Borgå har Porvoon Ekokauppa riktat in sig på den här målgruppen, men även där kan vissa produktgrupper saknas eller vara slut.

Veganer äter också skräpmat

Den moderna veganen vill varken stämplas som snobb, hälsokostare eller frisksportare.

Ett bra exempel på det är medlemmarna i Facebookgruppen Sipsikaljavegaanit (Chipsölsveganerna) som inte drar sig för att äta skräpmat och njuta av livet.

Vegetariska piroger på butikshylla.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Grundaren Terhi Heimonen understryker att de är emot en osund kroppsfixering och hälsohets. Det ska vara lätt att vara vegan i Finland.

Med sitt engagemang vill gruppens medlemmar vill visa att man som vegan också kan äta pizza, piroger, hamburgare och färdig mat med gott samvete. Medlemmarna har också grundat en vegansk grillkiosk i Helsingfors.

Populärt att laga vegetarisk mat

Antalet veganer som är aktiva i egna östnyländska Facebookgrupper närmar sig 300 personer, men det finns också ett ökat intresse bland östnylänningar att lära sig mer om vegetarisk och vegansk mat.

Lärare i huslig ekonomi Helena Juselius
Bildtext Helena Juselius lär Borgåbor laga vegansk mat.
Bild: Leo Gammals

Helena Juselius är timlärare i huslig ekonomi i Kungsvägens skola i Nickby i Sibbo. Hon håller också kurser i vegetarisk och vegansk matlagning vid Borgå medborgarinstitut.

Kurserna är anpassade så att var och en ska kunna laga maten hemma med de redskap som man har.

- Många tycker att det är skojigt att prova på recept och få nya idéer så att de sedan har en färdig meny som de kan bjuda på när de får gäster.

Veganskt är inte traditionell finländsk husmanskost

De oftast fullsatta kurserna består av både veganer och allätare som är nyfikna på det veganska köket.

- Den senaste kursen i höstas var en vegansk kurs. Vi lagade pizza med blomkålsbotten och purésoppa. Vi lagade också en jul- och nyårsbuffé med sill på äggplanta och gravad morot i stället för gravad lax, berättar Juselius.

I det moderna, skandinaviska veganska köket behöver rätter inte ha en motsvarighet till de traditionella rätterna.

Ingredienser till Alexandras detox
Bild: YLE/Strömsö

Ett veganskt julbord behöver alltså inte vara uppbyggt av motsvarigheter till fisken, lådorna och skinkan.

- Skinkan kan man ersätta med att ungsbaka en selleri. Inte blir det en julskinka, men det blir fina skivor av den också. Man får inte den köttiga konsistensen, men en vegan vill ju inte ersätta julskinkan utan man vill ha en rätt som smakar gott på julbordet.

Upptäcka nya smaker

- Den finländska husmanskosten baserar sig mycket på att vi kokar, långkokar och att det får badda på i ugnen. Det har vi kommit bort från i hög grad när vi lagar mina vegetariska maträtter. Man skulle nästan kunna kalla dem för snabbmat för det går ganska fort att få ihop dem, säger Juselius.

I det vegetariska köket är maten överlag mer kryddad än i till exempel den finländska husmanskosten.

Kinesiska kockar wokar under hög värme.
Bildtext Wokande är en vanlig metod inom vegetarisk matlagning.
Bild: Public domain / KellyB

Rätterna är ofta inspirerade av de asiastiska eller afrikanska köken där förbehandlingen tar längre tid än tillredningen.

- Man skär först upp ingredienserna i mindre bitar och sedan wokar man upp dem snabbt eller bara hastigt visar dem till stekpannan.

Vegetarisk och vegansk mat förknippas ofta med hög moral och ett strikt hälsotänk. Hälsoaspekterna är visserligen viktiga i Juselius matlagning, men i de vegetariska rätterna använder hon gärna grädde och smör om recepten så kräver.

Kvinnorna fortfarande vid spisen

Majoriteten av de som deltar i Juselius kurser är kvinnor.

- Jag saknar de unga herremännen i 35-40-årsåldern. Det är inte så många män med över huvud taget men nästan alltid någon. Det är medelålders kvinnor som går på kurser, men herrarna vågar tydligen inte komma med, säger Helena Juselius.

Potatissoppa i randig skål.
Bildtext Vegansk ärtsoppa
Bild: Pixabay

Stjärnkocken med veganburgare

De flesta östnyländska restauranger erbjuder vegetariska alternativ, men i praktiken finns det ett bara café i Borgå och en restaurang i Lovisa som profilerar sig som vegetariska med vegansk mat.

Och så B-side burgers invid stadshuset i Borgå. Restaurangen säljer en hemlagad vegansk hamburgare. Köksmästaren Peter Elfving är stjärnkock med en stor förkärlek till grönsaker och andra vegetabilier.

Köksmästaren Peter Elfving i Borgå
Bildtext Peter Elfving driver en högklassig hamburgerbar i Borgå.
Bild: Leo Gammals

Elfving har representerat det finska kocklandslaget och jobbat på restaurangerna Bistro Sinne och Meat District i Borgå.

På menyn finns traditionella burgare med kött, men också veganburgaren av kidneybönor, kikärter, quinoa, champinjon, batat, lök och vitlök.

När hamburgerbaren öppnade vid årsskiftet lät inte kritiken bland veganer i Borgå vänta på sig. Biffen är god, men dyr. Skillnaden mellan Elfvings burgare och McDonald's är sju euro.

Vegetarisk burgare med sallad.
Bildtext Hemlagad veganburgare med sallad.
Bild: Leo Gammals

Kräver goda råvaror

Men Elfving vill hålla en hög standard och använda de bästa råvaror han kan få i regionen. Han har Borgå potatis som huvudleverantör och ställer samma krav som om han jobbade på en stjärnkrog.

- Det har varit många samtal per dag och jag ställer höga krav på dem. Om det inte är bra grejer så får de komma och hämta bort det. Det spelar ingen roll fastän vi bara gör hamburgare, säger Peter Elfving.

Den stora utmaningen är att få råvaror som är i säsong, till exempel blomkål, jordärtskocka och kål till kimchin som är ett av tilläggen.

- Det som vi jobbar med nu är i säsong, men när våren kommer är det en helt annan femma. Då kan vi börja leka på riktigt med grönsaker. Utmaningen är att inte bara ha en meny utan kunna variera hela tiden.

B-side burgers på Fredgatan i Borgå.
Bild: Leo Gammals

Diskussion om artikeln