Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Initiativ om att slopa ledamöters anpassningspensioner samlade 50 000 underskrifter - nu går frågan vidare till riksdagen

Från 2018
Statsminister Juha Sipilä (C) deltar i kaffebjudningen vid det renoverade Riksdagshusets återinvigning.
Bild: Lehtikuva

Ett medborgarinitiativ som syftar till att avskaffa riksdagsledamöternas anpassningspensioner har samlat över 50 000 underskrifter.
Det här betyder att initiativet kommer att behandlas i riksdagen.

Initiativet syftar till att slopa de så kallade anpassningspensioner som gäller för riksdagsledamöter som blivit invalda före 2011 och som suttit i riksdagen i minst sju år.

Dessa skulle i fortsättningen omfattas av det anpassningsbidrag som gäller för riksdagsledamöter som börjat efter 1.3.2011.

Dessa har rätt till en anpassningspenning i 1-3 år i relation till antalet tjänsteår i riksdagen. Storleken på penningen är beroende av övriga inkomster.

Idén med medborgarinitiativet är att uppmuntra de personer som får anpassningsppension att sysselsätta sig efter det att de inte längre är riksdagsledamöter.

Samtidigt innebär detta besparingar för staten då anpassningspensioner inte längre behöver betalas.

Medborgarinitiativet fick sin början redan den 11 augusti, men det har fått ett lyft till följd av de senaste veckornas intensiva diskussion om aktiveringsmodellen för arbetslösa.

Diskussion om artikeln