Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Finlands enda skidhall kan nå besökarrekord tack vare den snöfria vintern

Från 2018
Uppdaterad 12.01.2018 10:51.
Stefan Fröberg.
Bildtext Stefan Fröberg, chef för friluftstjänster vid Helsingfors stad säger att det är svårt att få skidhallen att löna sig.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det är full fart i spåren i Stensböle skidhall i Helsingfors en vanlig vardagsmorgon i januari. Ungefär tjugo skidåkare skidar runt i hallen som ligger i korsningen av Ring ett och Lahtisleden.

Luften i hallen ligger konstant på minus tre grader och den konstgjorda snön knarrar under skidorna.

Skidentusiasterna har den här vintern fått söka sig norrut om de har velat skida utomhus. I Oitans har man lyckats öppna ett skidspår på 1,3 kilometer men det är det enda spåret i Esbo, Helsingfors och Vanda.

– Det finns en chans att vi slår nytt besökarrekord i år, det beror bara på när det börjar snöa. Hittills har vi haft 17 000 besökare och som mest har vi haft 22 000 skidare under en säsong, säger Stefan Fröberg som är chef för friluftstjänster vid Helsingfors stad.

Tre skidare i Stensböle skidhall, Helsingfors.
Bild: Yle / Hanna Othman

Öppnade i oktober

I skidhallen, som är den enda av sitt slag i Finland, har man kunnat skida sedan den 2 oktober.

Hallen består av två våningar. På den övre våningen kan man skida på ett spår som löper längs med väggen, en sträcka på 850 meter.

Genom att skida ner för en ramp kan man förlänga sträckan med ungefär 200 meter på bottenvåningen.

På bottenvåningen delar skidarna rum med en ”vintervärld”. Det är ett privatföretag som hyrt in sig i hallen och låter turister uppleva vintern i form av iglon och isskulpturer.

I Stensböle skidhall kan man skida på två olika våningar.
Bildtext I hallen kan man skida på två nivåer.
Bild: Yle / Hanna Othman

Staden tog över då tidigare ägare gick i konkurs

För att skidhallen ska löna sig måste staden hyra ut delar av den till andra företagare .

Stensböle skidhall var först i privat ägo, men köptes upp av Helsingfors stad då företagaren år 2010 gick i konkurs. Orsaken till konkursen var enligt Fröberg att det hade varit två snörika vintrar i rad, då skidåkarna inte behövde en hall för att få skida.

Snön i hallen görs redan vintern innan. Då det blir kallt ute gör man med hjälp av snökanoner snö som sedan samlas upp och förvaras till följande vinter.

– Vi borde börja göra snö så snabbt som möjligt, så att vi kan byta ut snön till nästa vinter. Snön slits väldigt mycket, säger Stefan Fröberg.

Konstgjord snö i hand.
Bildtext Den konstgjorda snön är lösare än vanlig snö.
Bild: Yle / Hanna Othman

Ytsnön byts ut en gång i månaden

Förutom att tusentals skidåkare skidar gång på gång över samma snöflingor och sliter ner dem, kämpar friluftstjänsterna också med fuktigheten i hallen. Också det kan påverka snöns kvalitet.

En gång i månaden stänger hallen under en dag och byter ut ytsnön. En gång i året byter man ut de översta 50 centimetrarna av snö.

I Svedängen i Helsingfors försöker staden nu skjuta snö på spåret med kanoner, men det är svårt då det inte är tillräckligt kallt. I Vanda ordnas det under veckoslutet FM i skidåkning och arrangörerna har kämpat hårt med att frakta snö till spåret som ska bli tre kilometer långt.

Trots att ett par spår skulle öppna i regionen tror Fröberg att det fortfarande räcker med skidåkare till hallen. Alla vill inte trängas i spåren.

Stensböle skidhall i Helsingfors.
Bild: Yle / Hanna Othman

Yle Huvudstadsregionen: Stensböle skidhall har varit populär den här vintern

7:23

Diskussion om artikeln