Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarlebyjägare vill skrämma varg

Från 2018
Uppdaterad 11.01.2018 19:10.
Vargar i djurparken i Ranua.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Jaktvårdsföreningen i Nykarleby har lämnat in en ansökan till polisen om att skrämma varg. Det handlar om vargar som rör sig i Jeppo. Enligt lokala jägare är vargarna väldigt oskygga och rör sig till och med på gårdsplaner.

Exakt hur många vargar det handlar om är inte så lätt att avgöra. Jan-Erik Nybyggar som är rovdjurskontaktperson i Jeppo säger att det är fler än tio.

- Eftersom vargar rör sig på så stora områden är det svårt att säga något exakt. Men som mest har vi på en dag sett tretton spår av olika vargar här i Jeppo, säger Nybyggar.

Från enstaka varg till vargflock

Enligt uppgifter från naturresursinstitutet Luke finns det mellan 150 och 180 vargar i hela landet. I västra Finland rör det sig om 50 till 80 vargar.

På Finlands viltcentral säger Stefan Pellas att man med säkerhet kan säga att det finns fem, möjligtvis sju vargar i Jeppo.

Mikael Nyholm har varit aktiv jägare i 50 år. Han minns inte att det skulle ha funnits någon stationär vargflock i Nykarleby.

- Nu på bara några år verkar de ha etablerat sig i Jeppo-området, säger Nyholm som är ordförande för jaktvårdsföreningen i Nykarleby.

Mikael Nyholm, ordförande för Kust-Österbottens viltråd och stövaren Metku
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Orsaken till att man nu sökt ett fördrivningstillstånd är att vargarna är oskygga.

- Både spår och bilder på viltkameror visar att vargarna till och med rör sig på gårdsplaner i Jeppo. Och det är inte som det ska vara. Vi måste få hjälp av myndigheterna, säger Jeppobon Kim Söderholm.

Avbröt skogsjobbet på grund av vargar

Söderholm är jägare och också i sitt jobb mycket ute i skogen. Första gången han såg en varg var i höstas då han körde bil. Förra veckan fick han uppleva vargen på nytt.

- Jag höll på med en skogsinventering och upptäckte spår i nysnön. Det var åtminstone fem vargar där. Jag såg dem inte, men kände vargarnas närvaro väldigt starkt. Det var mycket obehagligt. Jag avslutade jobbet och for därifrån, säger Söderholm.

Skrämma bort varg

Att det finns varg i våra skogar är inte ett problem, men vargar ska vara skygga och undvika människor och bebyggelse, anser Söderholm.

- Vargarna som finns i Jeppo rör sig väldigt nära bebyggelse. Att det finns en vargflock på en radie om cirka 3 km kring Jeppo centrum är inte bra. Därför vill vi skrämma dem, säger Kim Söderholm.

Jaktvårdsföreningen lämnade in ansökan till polisen förra veckan och hoppas få besked så snart som möjligt.

- Hur det ska gå till rent praktiskt vet vi inte. Nu väntar vi först på att få ett ja eller nej. Sedan får vi se hur polisen vill att det här ska gå till, säger Mikael Nyholm.

Diskussion om artikeln