Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skuldsattas skulder blir bara större

Från 2018
Olika kreditkort
Bild: Mostphotos

De som ringer till Garantistiftelsens stödtelefon Skuldlinjen har allt större skuldproblem.

I fjol var det över 6 000 personer som ringde eller chattade med Garantistiftelsens stödtelefon Skuldlinjen. Mängden skulder de drabbade har har ökat år för år. Bland dem som ringde Skuldlinjen under fjolåret var skulderna i medeltal närmare 29 000 euro. Fem år tidigare var motsvarande skuldsumma drygt 6 000 euro mindre.

Under fjolåret märkte skuldrådgivarna på Skuldlinjen också att allt fler människors skulder redan hade gått till utmätning. En liknande trend syntes också i den chatt som Garantistiftelsen upprätthåller.

Generösa kreditlimiter

Det går inte hur länge som helst att ta nya lån för att betala bort de gamla. För fem år sedan fick skuldsatta personer som tog många mindre snabblån snabbt betalningssvårigheter, men de senaste åren har det blivit vanligare med generösa kreditlimiter på tusentals euro och med snabblån på tiotusentals euro som gör det möjligt för skuldsatta att kämpa på ännu längre med sina skulder.

Det finns finländare som har lika stora konsumtionskrediter som andra har bostadslån. De flesta som ringer Skuldlinjen har skulder på maximalt 40 000 euro, och den skuldbördan kan man klara av på fyra-fem år om Garantistiftelsen garanterar ett banklån och man har inkomster att betala med.

Konsumtionsskulder på över 100 000 euro

Däremot räcker inte ens goda inkomster till om man har till och med över 100 000 euro i skuld. I fjol var det nästan 200 personer som ringde Skuldlinjen och hade skulder på över 70 000 euro. Varannan av dem hade skulder på över 100 000 euro. De flesta av dem var helt vanliga konsumenter, och inte till exempel företagare.

Skuldspiral

Bakom en skuldspiral finns ofta utmanande livssituationer som till exempel arbetslöshet, korta jobb, stora variationer i inkomstnivån, skilsmässor, sjukdomar och misslyckade byggprojekt.

- I sådana situationer koncentrerar sig folk på att klara av vardagen, säger Garantistiftelsens kommunikationschef Minna Mattila. Pengar är inte ett problem så länge som man får lån och krediter, men så småningom kan man nästan obemärkt glida in i en skuldspiral.

Garantistiftelsen stöder tanken på ett positivt kreditregister, där en persons alla lån och eventuella betalningsstörningar finns med. Lagstiftningen om och övervakningen av kreditgivningen borde också skärpas, anser Garantistiftelsen.