Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Gayklubb" på rysk mark behandlas i åländsk domstol – "Kommer inte Putin kommer inte jag"

Från 2018
Glasdörr med texten Tingsrätt
Bildtext Ålands tingsrätt
Bild: Yle / Malin Lundberg

I september 2015 skedde något ytterst oväntat mitt i den åländska landsbygdsidyllen. En svensk hiphopduo, Far & Son, tog sig in på den ryska statens mark i Kvarnboviken, Saltvik och byggde utan lov upp vad de kallade ”en gaybar på Putins tomt”.

Torsdagen den 11 januari startar rättegången mot hiphopduon i Ålands tingsrätt. Åtalet lyder besittningsintrång och åklagare Henrik Lindeman yrkar på dagsböter för de två männen i duon, Simon Gärdenfors och Frej Larsson.

Spelade in musikvideo

Det var i samband med duons inspelning av programmet ”Samhällsjudo” som sändes i svenska TV4 Play, som duon under en helg byggde upp gaybaren The Blue Oyster för en musikvideo. Som inspelningsplats valde de en tomt på Åland som varit i rysk ägo sedan år 1947.

Då är det ju rysk mark och då får man inte propagera för homosexualitet.

Simon Gärdenfors

I ett pressmeddelande samma helg som gaybaren uppfördes skrev duon att de fick höra att Putin hade mark på Åland.

- Då är det ju rysk mark och då får man inte propagera för homosexualitet, skrev Simon Gärdenfors.

På Instagram har Frej Larsson skrivit att Putin är arg för att de byggde en bögbar och umgicks med homosexuella män på hans sommarstugetomt.

-Vi är kallade till rättegång. Jag känner lite så här, kommer inte Putin kommer inte jag.

Uppmärksammades stort

Tilltaget fick stor massmedial uppmärksamhet inte minst i Sverige och den ryske konsuln på Åland, Michail Zubov, var minst sagt upprörd.

- Det var ren huliganism och olagligt, sade Zubov till Ålands Radio.

Han menade också att hip hoparna enbart var ute efter publicitet. Seriösa musiker behöver inte göra sådant här, för dem räcker det med att spela och sjunga, enligt Zubov.

Far & Son.
Bild: Bandets Facebooksida

Rättegången startar på förmiddagen. På Facebook har en grupp som kallas för Simon & Frej vs ryska staten aviserat att medlemmar i gruppen tänker komma och följa rättegången på plats i Mariehamn.

Diskussion om artikeln