Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En ny akutvårdsstation i Gammelby ska se till att ambulansen kommer fram i tid i Lovisa

Från 2018
Ambulans i snöigt landskap
Bild: Yle/Carmela Walder

Gammelby i Lovisa kan få en akutvårdsstation där en ambulans ska vara i beredskap dygnet runt. Akutvårdsstationen ska vara färdig i slutet av året.

Just nu finns det bara en ambulans i beredskap i Lovisa om nätterna, vilket inte är hållbart i längden. Stadsstyrelsen i Lovisa ska ta ställning till frågan på sitt nästa möte.

Enligt akutvårdschef Jorma Kuikka från Räddningsverket i Östra Nyland förutsätter HUS sjukhusområde i Borgå att det från och med i år ska finnas en akutvårdsenhet på plats dygnet runt i Gammelby.

Akutvårdsenheten består av en ambulans och två akutvårdare.

- Hittills har akutvårdsenheten i Gammelby varit i beredskap 12 timmar av dygnet. Den nuvarande lokalen, en del av en industrihall vi hyrt, tillåter inte användning dygnet runt, säger Kuikka.

Det är på räddningsverkets ansvar att hitta och hyra passande lokaler, men hittills har det alltså inte funnits sådana trots att man har letat i flera år enligt Kuikka.

75 000 kilometer per år

Därför är tanken nu att Lovisa stad ska låta bygga en ordentlig akutvårdsstation som räddningsverket kan hyra. Det tilltänkta stället är intill ABC-stationen.

Enligt Jorma Kuikka är målet att akutvårdslokalerna ska tas i bruk i slutet av året. Akutvårdsstationen skulle trygga akutvården särskilt för invånarna i Lovisa, Lappträsk och östra Borgå.

- I framtiden kanske vi rycker ut från Gammelby också till Mörskom och Pukkila om vårdreformen och den tillhörande landskapsreformen genomförs som planerat, säger Kuikka.

Inom vårt landskap är det långa avstånd för räddningsverket och framförallt för ambulanserna att komma fram

Mia Heijnsbroek-Wirén

Just nu har Lovisa bara en ambulans i bruk på natten.

- Emellanåt har vi behövt skicka en ambulans från Borgå för att ha beredskap i Lovisa om ambulansen därifrån är upptagen med att föra en patient till Helsingfors eller Kotka, säger Kuikka.

Det är inte hållbart i längden.

- Det blir en massa onödig trafik. En ambulans kör redan i genomsnitt 75 000 kilometer per år.

Trygghetsfråga för Lovisaborna

Planen på att låta bygga en akutstation har varit i beredning och kommer till stadsstyrelsen för beslut den 18 januari.

Mia Heijnsbroek-Wirén som är ordförande i stadsstyrelsen i Lovisa ställer sig positivt till akutvårdsstationen.

- Det är en bra sak som kommer att trygga tjänsterna i vårt område. Jag ser inga problem med att förslaget skulle gå igenom, säger hon.

Mia Heijnsbroek-Wiren
Bildtext Arkivbild av Mia Heijnsbroek-Wirén.
Bild: Yle/Stefan Härus

Enligt Heijnsbroek-Wirén är en jour i Gammelby en trygghetsfråga för Lovisaborna.

- Inom vårt landskap är det långa avstånd för räddningsverket och framförallt för ambulanserna att komma fram, säger Heijnsbroek-Wirén.

Hon hoppas också att det här kan ha en positiv inverkan på att kunna trygga polisväsendet i Lovisa.

- Jag ser nog att sådana här satsningar och viljeyttringar från räddningsverkets sida kan ha en positiv inverkan på helheten, säger Heijnsbroek-Wirén.

Diskussion om artikeln