Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Urusla offensiven på landslagets läppar: "Har haft problem hela kvalet"

Från 2018
Uppdaterad 10.01.2018 19:10.
Richard Sundberg i landslagströjan.
Bildtext Richard Sundberg är en av Finlands niometersskyttar.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Precis allt snack inför handbollslandslagets VM-kval mot Luxemburg handlar om en sak: anfallsspelet. Eller rättare sagt bristen på fungerande anfallsspel. ”Vi har haft problem hela kvalet. Det är en pågående trend”, säger Richard Sundberg.

Förra veckans dubbelmöte med Slovakien gav ett tydligt besked för Finlands handbollsherrar. Det offensiva spelet är helt under isen.

En riktig bottennotering kom i söndags. Finland mäktade bara med att göra sexton fullträffar borta mot slovakerna när man föll med 24–16.

Hur ska det kunna se bättre ut några dagar senare? Det är den stora frågan inför landslagets sista hemmamatch i det här VM-kvalet.

Kvalgruppens två sämsta lag möts i Vanda när Luxemburg är på besök. Inget av lagen har lyckats vinna en dust så här långt.

– Om vi får det att stämma någorlunda här hemma ska vi slå dem. Man ska inte titta för mycket på kartan – Luxemburg är inte dåligt – men det är självklart att vi ska vinna nu, säger Richard Sundberg till Yle Sporten.

"Spelet har stagnerat"

De offensiva problemen har varit och är ett ständigt föremål för debatt i landslaget.

– Vi diskuterar mycket och kollar på video för att få det i skick. Vi får se i morgon … Det var inte bara problem i de två senaste matcherna. Vi har haft problem hela kvalet. Det är en pågående trend, säger Sundberg.

Vad är det som inte fungerar?

– Vi kommer inte till lägen där vi är bekväma och får det inte att stämma tillsammans. Dynamiken saknas och vi kommer inte med fart. Spelet har stagnerat och blivit hackigt.

Sundberg får medhåll av sin niometerskollega Nico Rönnberg. Han hoppas att laget ska få ut det man pratar om och vill göra i offensiven.

– Vi har gjort jättemånga tekniska fel. Vi får bråttom och slänger bort bollen enkelt i stället för att mer rutinerat jobba oss till bättre lägen.

Nico Rönnberg i landslagströjan.
Bildtext Nico Rönnberg saknades i söndagens förlustmatch på grund av feber.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Saknar kontringsspel

Rönnberg, som är redo för spel igen efter sjukdom förra veckan, saknar också kontringsspelet.

– Det har inte funnits. Det är jobbigt att stångas sex mot sex mot fysiskt motstånd. Vi har lyckats bra bakåt och då borde det automatiskt komma ett bättre flow framåt. Många gånger har kontringar varit viktiga för oss och jag tycker att det har saknats helt och hållet.

I likhet med Sundberg tycker även Rönnberg att det måste bli seger i morgon. I bortamötet med Luxemburg, som startade kvalspelet för finländsk del, blev det oavgjort efter att Finland på slutet skärpte sig och utjämnade.

– Då spelade vi dåligt i fyrtiofem minuter. Nu hoppas jag att vi får spelet att fungera och klarar av att fokusera på vårt, säger Rönnberg.

VM-kvalmatchen mellan Finland och Luxemburg startar klockan 18.30 i Vanda i morgon kväll.

Diskussion om artikeln