Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efter 100 år uppmärksammas arkebuseringarna i Jakobstad

Från 2018
Uppdaterad 11.01.2018 09:31.
Eero Luomala bredvid minnesstenen över de avrättade som skall flyttas högre upp i Skolparken
Bildtext Eero Luomala bredvid minnesstenen över de avrättade som skall flyttas högre upp i Skolparken.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Natten mot den 2 mars 1918 avrättades sju personer under inbördeskriget mot Strengbergs fabriksvägg i Jakobstad efter en summarisk rättegång på Stadshotellet. Men först nu är tiden mogen för att placera en minnesplatta i brons på väggen där avrättningarna skedde.

Femtio år tillbaka i tiden gjordes ett försök att få sätta upp en platta men det lyckades inte, tobaksfabrikens ledning stoppade initiativet och staden ansåg att det inte var stadens uppgift.

Avrättningarna skedde mot Strengbergs fabriksvägg och där placeras också minnesplattan
Bildtext Avrättningarna skedde mot Strengbergs fabriksvägg och där placeras också minnesplattan.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Eero Luomala (Pro Pietarsaari) gjorde för några år sedan en fullmäktigemotion i ärendet.

En arbetsgrupp tillsattes som nu anhåller om 5400 euro av stadsstyrelsen i Jakobstad för att ordna med en minnesplatta och ett seminarium kring den här händelsen på våren 1918.

Tanken är att en minnesplatta skall sättas på väggen till Strengbergsfastigheten som idag ägs av staden.

Minnessten i Skolparken flyttas

Det enda som idag påminner om händelsen är en minnessten i utkanten av Skolparken, inne bland buskarna. Inga namn finns inhuggna i stenen som är rest av Jakobstads arbetarorganisationer.

Den minnesstenen skall flyttas högre upp i Skolparken och till en mer synlig plats. Minnesstenen restes till 50-årsminnet av avrättningarna.

- Vi försökte få en minnesplatta på fabriksväggen redan då men det gick inte, säger socialdemokraten Hugo Still som var ordförande för den organisationskommitté som då höll i trådarna.

Hugo Still
Bildtext Hugo Still.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Det var problem med stenen också, jag hade sett en vacker natursten på Vestersundsby skolas gård som jag tyckte skulle passa och fått löfte om den men sedan blev någon tydligen rädd och det stoppades. Den nuvarande stenen gav fackavdelningarna i staden pengar till.

Kors på väggen

Avrättningarna levde i stadsbornas minne men det var inget man pratade högt om. Men ännu på 1960-talet kunde man på ett konkret sätt påminnas om vad som hände den där vårvinternatten, 2 mars i Jakobstad.

- Ännu på 60-talet ritades ibland sju kors på fabriksväggen och korsen avlägsnades sedan av fabriksledningen, säger Eero Luomala.

Seminarium om händelserna i Jakobstad

Ifall stadsstyrelsen beviljar medel kommer ett seminarium om inbördeskrigets händelser i Jakobstad att ordnas med ett par historiker som inledare.

- Vi försöker åtminstone få hit professor Heikki Ylikangas som bland annat skrivit boken, Vägen till Tammerfors, plus en historiker till, säger Eero Luomala.

- Det här är fortfarande en händelse som delar åsikterna i staden men förhoppningsvis har tiderna ändrats så att man på ett förnuftigt sätt kan hantera frågorna idag.

Diskussion om artikeln