Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Blir det en Gyllene Venla för Strömsö eller Efter nio? Spänd förväntan inför kvällens gala

Från 2018
sonja kailassaari och mårten svartström
Bildtext Sonja Kailassaari och Mårten Svartström är programledare för Efter nio.
Bild: Yle/Parad Media Oy

Fredagen den 12 januari delas priserna för förra årets bästa tv-produktioner ut under Gyllene Venla-galan. I år är de finlandssvenska produktionerna Strömsö och Efter nio nominerade.

Strömsö har vunnit tre Venla-statyetter tidigare och varit nominerade upprepade gånger. Efter nio är nominerade för första gången.

Christina Staffans är producent för Strömsö, som i år är inne på sitt sextonde år. Idén till Strömsö föddes 1998 och det första programmet sändes fyra år senare, år 2002.

- Vi har varit nominerade flera gånger tidigare och har vunnit tre statyetter. I år är vi dubbelt nominerade, både i kategorin bästa lifestyleprogram men också i kategorin bästa program 2017 som avgörs genom puiblikomröstning. Röstningen avslutades i tisdags, den 9 januari.

Christina Staffans
Bildtext Christina Staffans är producent för Strömsö
Bild: Yle/Strömsö

Välkommet erkännande

Att få en nominering som detta är ett stort erkännande, menar Christina Staffans.

Utöver den sändningstid Strömsö har på Yle Fem söndagar kl.17.25 har programmet sedan årsskiftet fått en tilläggssändningstid på Yle TV1, där årets första program i lördags hade 520 000 tittare. Jonas Sundström är ny tvåspråkig programledare.

- Att vi fortfarande som gammal räv i gamet blir nominerade till ett så här nationellt pris som varken ser till kanal eller språk, det bekräftar att vi har gjort något rätt och att vi är på rätt väg med vår utveckling.

Christina Staffans är stolt över det starka ambassadörsskap för det finlandssvenska som hon upplever att Strömsö har varit ända från början.

- Ända från starten har vi tagits mycket väl emot på finskt håll och fått fram det finlandssvenska. Det kommer vi också att fortsätta med. Också fast vi nu går in för en levande tvåspråkighet, vi har en tvåspråkig programledare och gör kanske mera intervjuer med finskspråkiga personer, är vi ändå ett finlandssvenskt program, säger Staffans.

Hon påpekar att Svenska Yle producerar programmet och finlandssvenskan fortsätter som huvudspråk eftersom det Strömsö är ett finlandssvenskt koncept.

Elin Skagersten-Ström ja Jonas Sundström seisovat Strömsö-talon kuistilla.
Bildtext Programledarna Elin Skagersten-Ström och Jonas Sundström

Mera än hantverk

Strömsö är mer än bara pyssel och hantverk, menar Staffans. Programmet handlar också om att hitta det där som får människor att njuta mera av vardagen, att hitta känslan man får av att tillreda god mat eller då man har snickrat ihop något alldeles själv.

- Det är en bekräftelse på att människan är en skapande varelse, och vi ramar in det på Strömsö i en känsla av gemenskap och glädje. Det finns det inte så mycket av i medierna i dag. Det går utöver själva hantverket och matlagningen i sig.

På Strömsö går allt som på Strömsö

Uttrycket "ei mennyt niin kuin Strömsössä", "det gick inte som på Strömsö" är ett idag ett välanvänt begrepp som används överallt i samhället.

- Någon gång har det eldats lite ögonbryn i samband med någon flambering, men annars har det inte gått tokigt. Det går som på Strömsö på Strömsö!

Sonja Kailassaari och mårten svartström skrattar
Bildtext Sonja Kailassaari och Mårten Svartström

Efter nios första Venla-nominering

Venla-galan är extra spännande för talkshowen Efter nio, eftersom det här är första gången programmet är nominerat. Efter nio är nominerade i kategorin årets bästa talkshow och också i publikomröstningen för årets tv-program.

Programmet produceras av Parad Media i samarbete med Svenska Yle.

- Det är ju jätteroligt att vara med som ett svenskspråkigt eller tvåspåkigt program. Vi tävlar mot giganter, program med jättestora tittarsiffror som har reklamer runt om på gatorna. Och så lilla vi. Nu är det ganska roligt att det har uppmärksammats, säger Sonja Kailassaari, som leder programmet tillsammans med Mårten Svartström.

Stor grej för den mänskliga talkshowen

Programmet är nu inne på sitt fjärde år. Hedvig Jakobsson, som är producent för Efter nio, är glad över att programmet nu belönas med en nominering, efter några års väntan.

- Den stora massan har kanske börjat få upp ögonen för det vi gör. Vi tar också in finskspråkiga gäster i programmet, allt textas också till båda språken. Det här gör att alla får ta del av programmet på sitt språk.

Vad skulle en vinst innebära för er och för programmet?

- Det skulle kännas stort om ett program som detta skulle vinna i dessa tider, eftersom vi inte sysslar med sensationsunderhållning utan är ett ganska mänskligt program, funderar Mårten Svartström.

- Det skulle bevisa att det inte alltid behöver vara så glättigt för att det ska fungera. Det skulle vara en stor grej för den mänskliga talkshowen och de personliga berättelserna.

Gyllene Venla sänds i Yle TV2 och på Arenan fredag 12.1 kl.20.00. Vappu Pimiä är programledare.

Läs mera om Gyllene Venla här.