Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Asylsökande döps i simhall i Uleåborg - Kyrkostyrelsen kritiserar snabbdopen

Från 2018
Uppdaterad 11.01.2018 16:11.
Raksila simhall i Uleåborg
Bild: Pekka Loukkola / Yle

Ett speciellt fenomen har uppstått bland asylsökande som vill omvända sig från islam till kristendomen. De döps i rask takt av församlingar som inte hör till evangelisk-lutherska kyrkan. I Uleåborg har man använt en simhall för ceremonin.

Kyrkostyrelsen ställer sin mycket tvivlande till snabbdopen som de fria församlingarna förrättar, men kan inte göra annat än säga sin åsikt.

Dopp och dop i bassängen

Det speciella med dopen är att de som konvertererar inte har klart för sig till vilken religion de konverterar. Bibelintroduktionen är kort och sker på engelska. I Uleåborg har introduktionen följts av ett dopp i bassängen och några ord av pastorn.

Den oberoende församlingen Oulun Lähetysseurakunta sköter dopen i Raksila simhall under simhallens öppettider. Man försöker förrätta dopen under tider då simhallen har lite övriga besökare.

Ceremonierna var mycket enkla

I fjol döptes ett tiotal personer i simhallen, säger församlingens pastor, Jari Ruonala. De var alla asylsökande.

- Ceremonierna var mycket enkla. Det är ingenting att orda om. Saken har fått för stor uppmärksamhet, säger han.

Jacqueline Straub vill någon dag bli katolsk präst.
Bildtext En person som döps av församlingen blir inte automatiskt medlem av kyrkan
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

"Oroande fenomen"

Kyrkostyrelsens expert på flyktingarbete, Marja-Liisa Laihia, är bekymrad.

- Om de asylsökande upplever att de har döpts med en mycket snabb ceremoni och om de inte alls förstår vad de varit med om, så är det nog mycket bekymmersamt.

Dopet innebär att man konverterar till den kristna tron och blir medlem av en församling. I det här fallet vet människorna inte vad det är för ett samfund som utför dopet, och om det ens är frågan om en riktig församling, säger Laihia.

Pastor Jari Ruonala försvarar ändå dopceremonierna i simhallen.

- Det att folk döps betyder inte att de blir medlemmar i någon församling, säger han. Det är en skild sak att söka sig till en församling och bli medlem.

Förvirrande för de asylsökande

I Uleåborgs evangelisk-lutherska församling förstår pastor Árpád Kovács att de asylsökande kan känna sig förvirrade efter att de döpts av församlingen Oulun Lähetysseurakunta.

- Det betyder ju inte att de automatiskt blir församlingsmedlemmar i den evangelisk-lutherska kyrkan. Det kan komma som en total överraskning.

Marja-Liisa Laihia på Kyrkostyrelsen pekar på en annan olägenhet: de obefintliga bibelstudierna.

Bibel
Bildtext Bibelstudierna för korta, anser Kyrkostyrelsen
Bild: Yle/Andy Ödman

- Visst har vi haft människor med islamsk bakgrund som kommit till Finland också tidigare. Om de vill konvertera till kristendomen har vi alltid betonat att lärotiden, då man bekantar sig med Bibeln och den kristna tron, bör vara tillräckligt lång, flera månader till och med.

Pastor Ruonala i Oulun Lähetysseurakunta intygar att de går igenom Bibelns grundbudskap med de asylsökande som vill konvertera. En del förstår snabbare, andra långsammare.

De som behärskar engelska begriper snabbt vad det handlar om och de översätter budskapet till arabiska.

Hopp om asyl en orsak till omvändelsen

Laihia bedömer att det finns två orsaker till dopen. Den ena orsaken är ett uppriktigt intresse för kristendomen, den andra ett sista halmstrå för att få asyl.

Ett sista halmstrå för att få asyl

Enligt henne har de oklara dopen också blivit ett huvudbry för Migrationsverket, och skadar evangelisk-lutherska kyrkans trovärdighet.

I simhallen i Raksila i Uleåborg kom det som en total överraskning att församlingen döper människor i simbassängen.

- Det tycks ha skett så diskret att vi inte har märkt det, säger simhallens disponent Jari Leviäkangas. Men här måste vi använda sunt förnuft, säger han. Om saken blir aktuell en gång till så måste vi nog påpeka att simhallen är till för att simma.

Det var Kotimaa24 och Kotimaa Pro som var först med nyheten.

Ett ljus.
Bild: EPA/WAEL HAMZEH

Diskussion om artikeln