Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Preventivmedelsapp anmäls i Sverige – 37 kvinnor blev oönskat gravida

Från 2018
Uppdaterad 11.01.2018 15:55.
Att använda digitala mobilapplikationer som preventivmedel blir allt vanligare.
Bildtext Applikationen Natural Cycles klassades endast som en fertilitetsmonitor fram till 2017. I februari ifjol vann den preventilmedelsstatus inom EU.

Då appen Natural Cycles slog igenom för ett drygt år sedan hyllades den och fick läkemedelsstatus. Nu pekar siffror på att den inte fungerar. Därför anmäls den till svenska Läkemedelsverket av Södersjukhuset i Stockholm.

Av över 600 kvinnor som ansökte om abort på grund av oönskad graviditet vid Södersjukhuset i Stockholm under hösten, var det 37 som använt appen Natural Cycles som preventivmedel, skriver SVT.

Detta fick varningsklockorna att gå igång på sjukhuset, som nu anmäler företaget bakom appen till Läkemedelsverket – som tillsammans med sina europeiska motsvarigheter godkände appen som preventivmedel för ett år sedan.

- Det är en ny metod och vi ser ett antal oönskade graviditeter, därför anmäler vi nu detta till Läkemedelsverket, säger barnmorskan Carina Montin på Södersjukhuset.

Metoden i fråga går ut på att kvinnan matar in information om bland annat kroppstemperatur i appen varje morgon. Montin menar att metoden tydligen inte är tillförlitlig, då 37 kvinnor ändå blivit gravida.

"Bättre än kondomer"

Då appen fick sin preventivmedelsstatus och slog igenom i början av 2017, talade experter om hur appen fungerar bättre än kondomer och hur den blir det efterlängtade slutet på hormonbaserade piller.

På sin hemsida och i applikationsbutikerna lovas ett skydd på 99 procent – vid "perfekt" användande.

Anmälningen som Södersjukhuset gjort vill att det faktiska skyddet undersöks av Läkemedelsverket, för att kartlägga om skyddet de facto är 99-procentigt.

En kvinna tar ett piller. Bilden från 1965.
Bildtext Tidigare studier har visat att Natural Cycles har en effektivitet på 99 procent - medan till exempel p-piller ligger på 91 procent.
Bild: Yle

Skapad av CERN-forskare

Natural Cycles grundades av Elina Berglund och Raoul Scherwitzl och är världens första preventionsmedelsapplikation som är godkänd av myndigheter. Betaltjänsten har över en halv miljon användare.

Grundarna är fysiker från början. Berglund skapade appen efter att hon 2013 var en av nyckelpersonerna i teamet som hittade Higgsbosonen – den så kallade Gudspartikeln.

Till ägarna hör, förutom Berglund och Scherwitzl, även företagaren och bloggdrottningen Isabella Löwengrip.

Uppdaterad 15:56: Inte enbart 37 av 600 som ansökte om abort på grund av oönskad graviditet, utan av de 600 som blivit oönskat gravida hade 37 använt appen.

Diskussion om artikeln